24maj

Mobiltelefon 2020

Det börjar kännas som dags för en ny mobiltelefon 2020, eller gör det egentligen det?

Jag verkar ha hamnat i dålig rytm för när nya telefoner släpps. Det känns i alla fall så. När jag senast uppdaterade så hade Huawei P20 Pro nyligen släppts. Det är med andra ord runt 2 år sedan. Huawei var egentligen inget självklart val och mycket talade nog för att jag troligen hade väntat ett halvår/år till innan jag bytte upp mig från Samsung S7 Edge. Det troliga hade blivit att jag istället valt en S9:a.

Men Tele2 hade ett ruskigt bra erbjudande på P20 Pro, så pass att jag faktiskt köpte två stycken (en till mig och en till min mor). 2500 kr rabatt för att jag hade varit kund så länge (vad jag vet nu så var det ett relativt unikt erbjudande så tidigt in på försäljningen av P20). Dessutom så kunde jag byta in min S7 Edge med bra värde. Det var liksom bara ett sånt erbjudande man tog.

Den här gången känns det dock mycket svårare att välja ny mobiltelefon för 2020. Jag har helt enkelt varit tveksam till att överhuvudtaget byta telefon i år. Min Huawei fungerar fortfarande relativt bra och kameran står sig fortfarande. Jag har dock mindre irritationsmoment runt telefonen.

När flaggskeppen började presenteras nu under våren så vaknar så klart intresset. Det har finns egentligen 3 klara kandidater.

Samsung S20 Plus

samsung-s20-proJag gillar generellt Samsungs telefoner. Det är ofta telefoner som fungerar utan speciellt mycket lull lull. Samsung har dock ökat sina priser i en allt för hög takt. Man trumfar i vissa fall t.o.m Apple. I år tog man dessutom ett riktigt dåligt beslut i att använda Exynos chip i S20 på den europeiska marknaden, men ändå ta lika mycket betalt för den som modellerna med Snapdragon, markanta skillnader till trots.

Jag skulle säga att det är ett direkt dåligt val att betala ~12 000 sek för en S20 Plus med ett Exynos i. Det är helt enkelt ett för dåligt chip för toppen av flaggskepp. Där går med andra ord Samsung bort direkt.

Xiaomi Mi 10 Pro

xiaomi-mi-10-proTelefonen som på pappret såg ut att bli den bästa mobiltelefonen i år. Inte minst med Xiaomis tidigare uttalanden om att aldrig ta mer än 4% i vinst på sina produkter. Den kinesiska priset såg ut att anamma detta uttalande även för Mi 10. Att priserna i Sverige blir högre är inget konstigt, men när priset drog iväg så pass att det t.o.m matchade Samsungs motsvarighet så blev det genast en mindre intressant produkt.

Här handlar det väl egentligen inte så mycket om specifikationen på hårdvaran utan snarare om vilka som står bakom produkten. Xiaomi är inte något direkt beprövat märke på den europeiska marknaden (“svensk” butik till trots). I Sverige är det en liten grossist som har hand om varumärket och den svenska butiken. Man har det vill säga ingen riktig närvaro här. När man dessutom såg hur allt sköttes runt lanseringen både i Europa och i Sverige så blev man allt mer tveksam på företaget. Att försöka få kontakt med någon för “skyltfönstret” Xiaomi Sverige verkar dessutom lönlöst.

Jag känner mig helt enkelt inte bekväm med att lägga en investering på +10k hos ett företag som Xiaomi.

OnePlus 8 Pro

oneplus-8-proDen telefon som på pappret även efter lansering ser bäst ut. Nu är OnePlus inte heller något märke som är så stort i Europa, förutom för Android-entusiaster. Att det är en telefon för entusiaster och att det därefter är ett hyllat märke gör att man känner sig relativt trygg ändå.

OnePlus är det närmaste man kommer vanilla Android om man inte köper en Pixel-telefon. Något som jag ofta söker med en telefons mjukvara. Android är så pass moget att man inte behöver slänga på en massa extra skit som bara känns i vägen.

Akilleshälen hos OnePlus har många gånger varit uppsättningen av kameror som inte presterat på riktig toppnivå (jämfört mot konkurrenterna). Men med 8 Pro tycks man tagit steg och kan i det närmaste matcha de andra flaggskeppen.

Att det nu är en telefon i par med övriga flaggskepp gör dock att det även blir ett pris därefter. Nu tycker jag att priset på flaggskepp har skenat de senaste 2-3 åren och priserna är inte riktigt försvarbara för en enhet som inte hänger med mer än kanske 2-3 år (fungerar kommer de göra längre, men det är en annan sak). Lägger du mellan 10-12 tusen på en telefon så tycker jag att man ska kunna förvänta sig att den uppdateras kontinuerligt många år framåt. Så har det dock inte riktigt sett ut.

OnePlus är väl ändå i detta den tillverkare som lagt sig på en mindre galen prisnivå i förhållande till konkurrenterna. Inte med någon större marginal, men ändå märkbart.

Mitt val?

Priserna svider som sagt. Är det värt att lägga 10-12 tusen på någon av telefonerna ovan? Hur länge kommer de hänga med och få uppdateringar osv?

Jag har faktiskt inte bestämt mig än för om det är dags för en uppdatering. Det är en stor investering med dagens priser. Men jag har en klar förstakandidat av nämnda telefoner. Blir det en ny telefon i år så kommer det att bli en OnePlus 8 Pro. Valet känns relativt enkelt när man slår ihop punkterna jag tagit upp. OnePlus är de som erbjuder mest telefon för pengarna.

Vad väljer du för telefon?

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.