15mar

Hysterin kring Coronaviruset

Att det senaste Coronaviruset börjar skapa hysteri är det väl ingen tvekan om längre. Att det alltid finns folk som ska ta saker till sin yttersta gräns förvånar inte heller. Men var har medmänskligheten tagit vägen?

Smittan

Coronaviruset (Covid-19) är absolut allvarligt i den mening att det har så pass hög spridning och att det kan slå hårt mot vissa riskgrupper. Det ska man ta högst seriöst. Det är just dessa riskgrupper vi bör skydda, men det gör man inte genom att vara självisk, det gör man genom att tänka en gång extra och ta förebyggande åtgärder när det kommer till hygien. De flesta unga, starka, utan sjukdomar kommer inte bli mer än “influensasjuka” av Covid-19.

Kina måste dessutom en gång för alla sluta med dessa öppna marknader med djurkadaver helt utan kontroller. Det är andra gången på bara några år som Kina är epicentrum för luftvägsvirus (SARS, Covid-19) med hög smittorisk. Även andra länder med sämre hygien och djurhållning får dessa virus att uppstå (MERS). Genomför inte Kina och andra länder ändringar så bör man börja med sanktioner mot länderna till dess att något förändras. Vad händer när en mutation uppstår som ger allvarliga sjukdomssymptom hos samtliga smittade?


Johan Giesecke, smittskyddsexpert och rådgivare för WHO

Hysterin

Kommer snart hela Sverige sitta helt isolerade med ränskita och bara pasta att äta? Knappast! Men det är lite av vad hysteriska människor just nu verkar tro. Man bunkrar skithuspapper och pasta som om apokalypsen vore här. Med en era av sociala medier så verkar många bli väldigt lätt påverkade och det gäller inte bara allmänheten, det handlar även om beslutsfattare. Från vissa håll skriks det om att man ska stänga skolor och allt nu. Men hur ska en sådan nedstängning fungera egentligen? Ska (i Sverige) 1 miljon barn vara hemma och då även tvinga ~1 miljon föräldrar att vara hemma? Stänger man ner allt i onödan så sätter vi bara oss själva i en ännu värre situation. Samhällsfunktioner kommer då sluta att fungera. Vilka kommer att lida mest av något sådant? Naturligtvis de svaga och sjuka i samhället. Ett sådant agerande blir enbart själviskt och skyddar i slutändan inte alls riskgrupperna.

Precis som Johan Giesecke säger här ovan så måste man ta en mer sansad approach och vara ärligt medmänsklig. Att köpa upp all handsprit, skyddsutrustning och annat så att sjukvården och riskgrupperna går på knäna hjälper inte någon.

Sjukvården

Man ser en del inlägg om att sjukvården i Sverige inte klarar av att hantera smittan, brist på material osv. Det finns dock en gemensam nämnare bland dessa upprop, de kommer framför allt från en sjukvård i Stockholm som inte fungerat på flera år. Där och i andra storstäder kan det nog absolut krävas vissa extraordinära punktinsatser för att motverka smittspridningen. Men tar vi en medelstor stad som t.ex min hemstad Örebro, där man i skrivande stund har 13 bekräftade fall, så finns det faktiskt inte någon anledning att bli varken hysterisk eller bunkra toapapper för ett år framåt. Det förstör enbart för andra.

Många fler kommer bli sjuka, även i Örebro. Men det betyder inte att man måste stänga ner samhället. Man behöver bara visa lite medmänsklighet, tänka en gång extra, ta in informationen från flera källor, ta hygienen på allvar och skydda de som faktiskt kan bli riktigt sjuka av Covid-19.

Det här är mina tankar om Covid-19 efter att tagit in mycket information och statistik från många olika källor.

Ta det lugnt, sansat och ta hand om era äldre och sjuka!

Att läsa om Coronavirus/Covid-19

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.