10dec

RetroPie, open source?

Som man kan se om man kollat igenom min blogg lite så har jag varit rätt aktiv inom flera open source-projekt genom åren. Det är allt från Mozilla, mobilappar och WordPress. Jag fastnar ofta hur olika projekt är organiserade osv. Det är intressant att se hur folk organiserar sig. Det är också en väldigt viktig del för hur välfungerande ett projekt kan vara.

I och med att jag byggde min Picade-maskin så fick jag upp ögonen för ytterligare ett projekt i open source-världen. Om jag verkligen skulle kalla det open source är dock väldigt tveksamt. Jag pratar om RetroPie. Jag har känt till projektet rätt länge, men har inte kollat närmare på det.

Man kan inte säga att jag var direkt het på gröten när det kommer till att införskaffa Raspberry Pi 4. Enheten hade varit ute ett par månader vid det laget. Därför blev jag smått förvånad när det visade sig att RetroPie inte ens var i närheten av en färdig version för RPI4. Gamingentusiaster brukar vara en drivande skara. Det måste vara något som inte stämmer, det var i alla fall min känsla. Så med tidigare nämnda intresse så ville jag naturligtvis kolla om det fanns något man kunde hjälpa till med. Jag började grotta ner mig lite mer i utvecklingen runt RetroPie och communityn på deras officiella sida.

Inte open source!

Jag har till och från klagat på att WordPress är för toppstyrt med Matt vid rodret, men WordPress är en open source-dröm om man jämför det med RetroPie. Det är svårt, om inte direkt omöjligt att diskutera eller försöka komma med förslag i projektet hos RetroPie. Utvecklingen organiseras överhuvudtaget inte öppet. Kollar man igenom ärenden som finns för projektet i förrådet på Github så är alla öppna ärenden väldigt gamla. Uppstår det någon typ av diskussion slås man direkt ner av en inre krets som inte alls är intresserade. De tycker hellre att man ska donera och hålla sig borta. Att följa med i utvecklingen och faktiskt försöka delta blir helt omöjligt.

Riktigt dålig attityd

Man bygger på det taskigt organisatoriska med att ha en riktigt dålig attityd gentemot andra entusiaster. Jag kan inte längre räkna på en hand hur många gånger på denna korta tid jag sett folk bli bannade på forumet för att de ställer enkla frågor. På Github tar man helt sonika bara bort förslag eller annat som inte passar den inre kretsens agenda. I samma andetag så gnäller man på att man inte har tid, det förstår jag om man inte öppnar upp projektet till att vara open source på riktigt. Det går inte att köpa deras gnäll och konstanta uppmaning om att skänka pengar om man inte agerar bättre.

Det är tråkigt på något som ska handla om något så barnsligt kul som retrogaming.

Photo by Lorenzo Herrera on Unsplash

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.