6dec

Picade, det färdiga bygget

För ett par år sedan skrev jag om att skapa en så kallad ”bartop arcade”. Jag kom aldrig så långt att jag påbörjade projektet. Det kändes lite som det var för mycket plock osv. för att få ihop alla delar.

Sedan dess har det dock hänt väldigt mycket på fronten; arkadmaskiner och enkortsdatorer. Företaget Pimoroni skapade en kickstarter för ett koncept vid namn Picade, där alla delar för att bygga en liten arkadmaskin tillsamman med en Raspberry Pi ingår. Pimoroni lyckade få ihop de pengar det krävdes för att kunna starta projektet och nu ett par år senare så har ett par versioner släppts.

När jag upptäckte detta så kändes ett köp solklart. Den senaste versionen är skapad för Raspberry Pi 4 och finns i två utgåvor, en med skärm på 10″ och en på 8″. Jag valde att köpa versionen med en skärm på 8″.

Bygget

Picade kommer i delar, man måste montera allt från knappar till kretskort. Det är ett riktigt roligt bygge som kräver en hel del koncentration. Mycket småpill och trångt att komma åt. Det var dock inget som var direkt svårt. Det riktigt svåra var att få till grafiken som skulle sitta i maskinen, speciellt med tanke på att jag troligen valde att göra den allra svåraste typen av grafik där flera enskilda delar skulle matcha varandra. Men jag lyckades få även detta perfekt efter mycket testande och mätande.

 

Tanken är att man sedan installerar RetroPie på Raspberry Pi i maskinen. Så långt har jag dock inte kunna komma än. Dessvärre var RetroPie väldigt sena på bollen när nya RPI4 släpptes och har i skrivande stund fortfarande inte släppt någon fungerande version för senaste Raspberry Pi.

Det finns andra genvägar att gå för att få en skapligt fungerande maskin som använder RPI4, men jag känner att jag än så länge kan vänta. Det blir tillräckligt mycket pill med att få det som man vill med spel och allt när man väl har en färdig version av RetroPie för Raspberry Pi 4.

Den som väntar på något gott osv 😉

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.