7apr

Vilken telefon väljer man 2016?

Det är dags att börja se sig om efter en ny telefon igen. Jag brukar byta vartannat år och då välja ett flaggskepp så står sig minst två år. I dagsläget sitter jag med en Sony Xperia Z2, en telefon som har fungerat bekymmerslöst även om jag blivit tvungen att skicka in den två gånger för att bakstycket är på väg att släppa.

Intressanta produkter

Av de telefoner som än så länge presenterats (kommer att byta någon gång i sommar) så är det följande som tilltalar på något sätt.

Egenskaper jag tittar speciellt på:

  • Design, en rak och enkel design där det inte sticker ut en massa grejer från skalet.
  • En kamera i toppskiktet av telefoner.
  • Certifiering för damm- och vattenavvisning är ett plus.
  • Plats för SD-kort.
  • Byggkvalité, måste kännas gedigen i handen.
  • Tillbehör i form av docka/magnetladdare är ett plus.

galaxy-s7-edge_gallery_right_gold_s4Samsung S7 Edge

Samsungs S7 Edge är utan tvekan en bra telefon. De senaste lurarna har fått riktigt bra omdömen. Samsung har dock alltid, för mig, haft saker som jag har svårt att komma över. Det är egentligen småsaker på en annars bra telefon (Marques Brownlee summerar några av sakerna rätt bra).

+ Bra hårdvara
+ Bra kamera
+ Anti damm/vatten certifiering
+ Byggkvalité

– Designspråk (kan inte riktigt med det)
– De fysiska knapparna sitter på fel plats! 🙄 😵
– Kamera sticker ut lite
– Hal och inte helt hanteringsvänlig

Sannolikhet till köp: 6/10 

LG G5

lg_g5LG G5 är en telefon med riktigt snygg framsida, men så fasansfullt ful baksida. LG har dessutom klantat sig riktigt med lanseringen av G5. Dels så har man stoppat olika hårdvara i samma version av telefonen i olika delar av världen. Det är som gjort att förvirra konsumenten. Man marknadsför dessutom telefonen som en uni-body i metall. Det är varken en riktig uni-body eller helt i metall. I själva verket består den av en aluminiumstump övertäckt med plast (molding) och tjock metallicfärg (källa). Detta ger telefonen en plastig känsla. Tillsammans med telefonens stora akilleshäl, modul-luckan, så ger det inte något vidare kvalitetsintryck.

+ Bra hårdvara i den nordiska varianten
+ Riktigt snygg framsida

– Inte den bästa skärmen
– Dålig byggkvalité
– Modulen
– Pris i förhållande till kvalité (ca: 6500 kr vid lansering)
– Extremt ful baksida som står ut en bra bit

Sannolikhet till köp: 2/10 

Sony Xperia X Performance

xperia-xSony Xperia X Performance, årets “värsting” från Sony. Man får nästan känslan av att Sony försöker smita under radarn med den här telefonen. Man har egentligen ingenting som sticker ut i Xperia X-serien. Det är i princip rakt av en uppdatering av Xperia Z5. Z5’an är ingen dålig telefon, men man hade kanske kunna önska lite mer vidareutveckling av konceptet. Personligen älskar jag Sony’s designkoncept, det är en stilfull design med raka linjer.

+ Bra kamera
+ Snygg design runt om
+ Bra hårdvara
+ Bra med tillbehör från Sony
+ Bra byggkvalité
+ Anti damm/vatten certifiering

– För lite utveckling från Z5
– Priset i förhållande till utveckling (ca: 7000 kr vid lansering)

Sannolikhet till köp: 7/10

p9Huawei P9

Huawei P9. Huawei är en tillverkare som gör allt mer intressanta telefoner. Huawei var en av tillverkarna som fick chansen att göra en av de senaste Nexus-modellerna, Nexus 6P, som är en omtyckt telefon. Huaweis telefoner har inte direkt funnits i mitt blickfång tidigare (Nexus-luren var för klumpig för mig). Men kommande P9 (kanske p9 Plus) ser riktigt intressant ut, inte minst för samarbetet med Leica. Det har inte kommit så många uttalanden om denna telefon än eftersom den presenterades först här om dagen.

+ Bra kamera med nytänk
+ Riktigt snygg design
+ Tunn
+ Bra hårdvara
+ Metallchassi
+ Priset, står ut mot andra tillverkares flaggskepp
+ Inget sticker ut från skalet, inte ens dubbla bakre kameror

– Ingen anti damm/vatten certifiering

Sannolikhet till köp: 8/10

Sammanfattning

I dagsläget är det Huawei P9 med sina dubbla kameror som känns mest intressant för mig. Nu är det bara en av dessa telefoner som faktiskt har släppts i Sverige, nämligen Samsungs S7 Edge. Sony och Huawei släpper sina telefoner först i juni och LG sin nu i april. Jag väntar gärna och ser vad folk säger om telefonerna innan jag bestämmer mig för ett köpa. Det är sällan jag förhandsbokar. P9 är den telefon man “vet” minst om just nu, men på pappret är det min nästa telefon.

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.