25jan

Open source-produktion

Det är ingen hemlighet att jag gillar open source-mjukvara. Jag gillar även att delta i open source-communities oavsett nivå. Jag har aktivt deltagit i WordPress communityn i snart 10 år. Använder jag en fri mjukvara så vill jag oftast ge tillbaka på något sätt.

Open source har kommit långt om man ser till mjukvara. Idag finns det open source-alternativ för det mesta och dom håller oftast riktigt hög kvalité.

Egen produktion

Som utvecklare är man i behov av ett antal verktyg, det kan vara allt från servermjukvara till bildbehandlingsprogram (väldigt olika beroende på vad exakt man arbetar med).

För min egen del har det handlat om servermjukvara, textredigerare (eller än mer specifikt, kodredigerare) och bildbehandlingsprogram (pixel och vektor). Det har oftast handlat om ex. antal tusenlappar som man kunnat sprida ut på rätt många år (en investering).

Bildbehandling

Det jag talar om här är Adobe-program. Adobe har alltid haft väldigt höga licenskostnader. Med Adobes nya modell, Creative Cloud så lämnar man småföretag, frilansare och hobbyfolk helt i sticket. Man visar tydligt att man bara vill satsa på storföretag och professionella fotografer. Många företag av Adobes kaliber har gått en helt annan väg. Man har sänkt licenskostnaderna för enskilda personer och satsar på hela professionella lösningar för de större företagen. Adobe Creative Suit 6 håller säkert ett par år till för de som investerat i det och inte har behov av det extra lull-lull som Creative Cloud innebär. Men sen då? Hur många frilansare och hobbyfotografer kommer att betala 3000-5000 per/år för CC?

Corel hängde länge med Adobe, men tappade nog takten lite när allt fler valde Adobe. Idag har Corel nischat sig mer mot ren fotohantering och ritande. De verkar dessutom har gjort som dom flesta andra företagen och sänkt sina licenskostnader till mer normala nivåer, den senaste utgåvan av klassiska Corel PaintShop Pro (Ultimate) kostar endast 719 kr (inkl.moms). Hade PaintShop Pro erbjudit det jag önskade hade deras program varit en solklar investering.

Adobe har varit alldeles för ledande på bildbehandlingsmarknaden för att det ska finnas riktiga alternativ. Kommer det ta fart på open source-alternativ som Gimp? Gimp kan nog fungera för vissa redan idag. Men behöver man effektiv bildbehandling så ligger det fortfarande efter. Jag brukar göra lite tester då och då med Gimp för att se hur långt man kommer med det. Men man lider fortfarande av att vara ett alldeles för ineffektivt bildbehandlingsprogram. Blir det kanske ändring på det om det kommer nya krafter med idéer som lyfter Gimp som ett open source-alternativ när Adobe valt sin väg?

Kodredigering

Atom_editor_logo.svgFör kodredigering använde jag länge Dreamweaver, inte för den rätt så värdelösa WYSIWYG-redigeraren, utan snarare för en bra kodredigerare med auto-komplettering, bra snabbkommandon osv. Effektivt att skriva kod med helt enkelt. Detta tillsammans med open source-alternativet Notepad++ (för dom mindre grejerna). Men att betala samma pris för Dreamweaver som t.ex Photoshop (i och med CC) skulle aldrig falla mig in när det finns flera bra open source-alternativ som dessutom slår DW på fingrarna.

Atom är den klara vinnaren när det kommer till kodredigering idag, och det är open source! ❤

Servermjukvara

Linux har alltid funnits här med djupt rotade open source-rötter och fortsätter vara här. Men det kommer även många open source-projekt som underlättar enormt när man vill sätta upp t.ex utvecklingsmiljöer snabbt och enkelt. Jag har under flera år kört Ubuntu Server, nu kör jag det tillsammans med EasyEngine som gör hanteringen av servermiljöer väldigt enkel.

Den ultimata uppsättningen för egen produktion

Önskan vore att kunna jobba uteslutande med open source-alternativ. Förstå mig rätt. Jag betalar gärna för program med vettiga licensmodeller. Jag skulle betala även för open source-program för att hålla dessa projekt igång. Jag kommer dock inte följa vägen som Adobe har tagit.

Men det ser som om man kanske kan få denna önskan uppfylld när allt fler open source-alternativ växer fram. Är framtiden open source?

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.