30jul

Tufft år för WordPress

Det senaste året har varit ett minst sagt tufft år för WordPress. Inte ur ett utvecklingsperspektiv, WordPress ökar och driver 24% av webbplatserna världen över. Visst har man haft det lite tungt med alla säkerhetsuppdateringar, men det här handlar mer om hur communityn runt WordPress bemöts. Ett nytt uttryck har myntats, wpdrama (#wpdrama). Drama är just vad det handlar om och det är WordPress core-team som i mycket skapar denna dramatik.

Först lite bakgrund till vad jag tror har skapat den attityd som idag finns hos core-teamet. Detta är dels en rätt personlig kritik, den känns dock berättigad, jag har själv stött på den syrliga responsen direkt. Någonstans måste man säga ifrån och inte acceptera detta.

Jag såg första gången Andrew Nacin på en WordCamp för flera år sedan, innan han var core-ledare. En ung kille med karisma och en riktigt duktig utvecklare. Vid Q&A på denna WordCamp så svängde dock min uppfattning något, jag fick en liten känsla av arrogans. Efter några år möttes våra vägar då jag som svensk team leader får direktkontakt med Andrew som en del av core-teamet. Jag hade vid det här laget bidragit till WordPress översättningar och rapporter under flera år. Andrew rörde om en hel del i grytan när det kommer till hur utvecklingen av WordPress sker, mycket till det bättre, men vissa team blev lidande. Jag försökte ge konstruktiv kritik till core-teamet, få igång kommunikationen mellan teamen och pekade på specifika delar som skulle behöva förbättras för att göra det enklare för språkteamen. Jag har skrivit om detta tidigare, så jag ska inte bli för långrandig. Det hela mynnade i alla fall ut i att dom flesta gångerna så brydde sig inte core-teamet om att svara alls, och svarade man så var det extremt spydiga och arroganta svar, detta för det mesta från Nacin. Andrew var egentligen aldrig någon bra ledare, han är dock en utmärkt utvecklare.

Andrew är inte kvar på sin plats som ledare för core-teamet. Men hans mentalitet har fastnat hos många av efterföljarna. Man har en väldigt arrogant hållning till den övriga communityn. Man har sedan ett par år tillbaka skapat en allt större klyfta mellan core och den övriga communityn. Det är det vi ser nu när det börjar brista i sömmarna. Fler och fler utvecklare, användare och personer världen över har tröttnat på attityden.

Det bubblar i communityn

För ett par veckor sedan blev det klart att en ny menyhantering skapas i anpassaren för WordPress 4.3, något som redan när det föreslogs fick mycket kritik, inte minst för att det gick emot tidigare riktlinjer om att endast använda anpassaren för visuella inställningar och inte innehåll. Dom som uttryckte kritik blev oftast tystade av core-medlemmar på ett väldigt barnsligt och arrogant sätt, öppet för alla att se. Kritikerna är bland annat många av dom stora tilläggs- och temaskaparna i communityn. Core-teamet skjuter sig med andra ord själva i foten.

För några dagar sedan släpptes WordPress 4.2.3, en säkerhetsuppdatering med markanta förändringar i bl.a Shortcode APIn. WordPress som sedan en tid tillbaka har helt automatiska uppdateringar för säkerhetsreleaser skickade ut denna uppdatering och kraschade flera tusen webbplatser. Man lämnade dessutom webbplatsägare och utvecklare helt utan information om ändringarna. När dom automatiska uppdateringarna infördes så försäkrade man communityn om att såna här problem aldrig skulle kunna ske. Kritikerna som vid införandet av automatiska uppdateringar sa att det inte är WordPress core-teams sak att avgöra om ett säkerhetshål eller en kraschad webbplats är att föredra (om man måste välja). Det ska vara upp till webbplatsägaren och dess utvecklare att göra avvägningen och få möjligheten att genomföra behövda förändringar innan uppdateringen sker. Core-teamet tog beslutet för alla med den senaste uppdatering, dessutom helt utan kommunikation. Diskussionerna som uppkom runt införandet av automatiska uppdateringar blev även dom rätt bryska då Andrew med core-teamet inte alls ville lyssna på kritiken och istället helt avfärdade dom. Nu slår det tillbaka hårt och vid en riktigt dålig tidpunkt. Det ställer core-teamet ytterligare en gång i rätt dåligt dager och det eldar på #wpdramat än mer.

Skala bort attityden!

Svallvågorna som detta ger är lite oroande. En oro som nu börjar uttryckas från flera håll. Det har gått så långt att stora aktörer och namn i WordPress community/marknad börjar tröttna och sträcker sig utanför WordPress ramar. När jag läser vad flera stora namn inom communityn skriver så måste jag säga att det är första gången som även jag efter 9 år som användare och utvecklare börjar bli orolig. Det är stora namn som uttrycker att dom känner förakt från core-teamet och börjar tappa förtroendet för dom. Det här är, många av dom, personer som lagt större delen av sitt yrkesliv på att utveckla WordPress och vara en del av communityn. Jag tror att om dessa tunga namn tappar förtroendet för produkten så är vi väldigt illa ute. Vem skulle satsa större delen av sin verksamhet på en produkt man inte har förtroende för?

Hos många skapare verkar det även pyra en misstro till hur mycket Automattic faktiskt styr core-teamet och utvecklingen av WordPress. Jag tror att man måste vara mycket tydligare med vilken roll Automattic har i utvecklingen. Att Automattic påverkar beslut råder det nog ingen tveksamhet runt, men ser man till hur core kört över communityn gång efter annan på senare tid så funderar nog många på hur mycket.

Det går naturligtvis att vända på den här trenden. Till en början måste den taskiga attityden bort! Det är framför allt många av core-teamets medlemmar som måste skräpa till sig här och bemöta communityn på ett bättre sätt (men det finns även vissa utanför core som nog bör tänka på attityden). Det här handlar ju egentligen om kommunikation, core-teamets största problem. Man är väldigt dåliga på att kommunicera. Jag tror att många av problemen skulle försvinna om man bara kunde hantera den biten bättre. Jag har under en längre tid propagerat för att core behöver sätta upp riktlinjer för hur och när man kommunicerar. Man behöver organisera så att det kommuniceras mellan teamen. Det man ofta gör nu är att man låser in sig i sin lilla core-bubbla och inte mycket kommer ut till communityn. Det är klart att det skapar en konstig hållning mellan core och communityn.

Det låter kanske löjligt, men jag tror att man skulle behöva någon slags ambassadör. Någon som inom core koncentrerar sig på det här med kommunikationen, sätter upp riktlinjer och hantering för kommunikation i core, mellan teamen och för communityn. Det är något för Matt Mullenweg att ta tag i. Han ska vara open source av hela sitt hjärta, något att visa upp här.

Vi måste leva som vi lär, eller hur? Vi är en open source-community!


 

Källor för några av dom saker som skapat #wpdrama (framför allt i kommentarerna)

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.