21jul

Telenor-koncernen lever upp till sitt ökända rykte

I Örebro stadsnät hade OpenNet länge skött driften av nätet. Under 2013 valde man dock att anlita Telenor-koncernens Open Universe. Telenor som under en längre tid har fått ryktet om sig att plocka in mer kunder i sina nät än vad man kan hantera. Dvs. maximera antal betalande ($$$) kunder och ge så lita service som möjligt. Man lever verkligen upp till detta rykte, du kommer snart se hur.

Bredbandstv blir allt mer populärt, inte minst när fler och fler har tillgång till fiber i stadsnäten. När man har bredbandstv behöver man en DRG/CPE, en enhet som plockar upp och prioriterar tv-signalen i nätet och skickar den till digitaltvboxen. Jag brukar kalla dessa för tv-splitter. Dessa enheter måste installeras i hushållen. I Örebro stadsnät gör man detta först när någon blir kund hos en tjänsteleverantör. Det är här problemen börjar.

När Viaplay la ner sin boxtjänst så behövde jag byta leverantör. Med stadsnät tillgängligt blev det naturligt att ta bredbandstv. Det första problemet jag stötte på var att inga adresslistor för möjliga abonnenter var uppdaterade sedan Open Universe tog över driften i nätet. Det tog 5 månader innan Viasat fick uppdaterade adresslistor från Open Universe (trots påtryckningar) och det ens var möjligt att lägga en beställning. Men problemen slutade inte där. Det visar sig att tjänsteleverantörerna i Örebro stadsnät inte har en aning om att kunderna behöver en ”tv-splitter”. Återigen, Open Universe ansvar. Som kund blir man varse detta först när man fått hem utrustningen från tjänsteleverantören och man inte får någon tv-signal. Som kund blir man tvungen att gå förbi tjänsteleverantören som egentligen har det fulla ansvaret gentemot kund. Detta för att tjänsteleverantörerna inte har en aning om vad som händer i Örebro stadsnät.

Jag ringer upp Open Universe som undrar varför jag som kund ringer till dom. Efter diskussioner och förklaringar så görs en beställning på en ”tv-splitter”. När ingen dyker upp med en box efter ett par vardagar så ringer jag återigen till Open Universe. Jag får veta att en box kan jag få vänta på i minst två månader, troligen tre. Naturligtvis helt oacceptabelt när man betalar för en tjänst som aldrig kan levereras.

I detta läge väljer jag istället att ringa till ansvariga hos Örebro Stadsnät. Man tycker att det låter helt horribelt och jag får dagen efter en box direkt utkörd av Örebro Stadsnät. Två månader senare ringer en installatör och vill installera en ”tv-splitter”. När man insett att det faktiskt tar så lång tid för boxarna att installeras så förstår man rätt snabbt att man troligen inte är den enda kunden med dessa problem. Sen dess så har jag hört flera som har exakt samma problem. Det värsta hade jag dock inte hört än.

Två förvirrade Telenor-bolag = Kaos!

Min syster flyttade till en ny lägenhet första februari. I och med detta gjorde hon även om sin vanliga bredbandstv hos Bredbandsbolaget till riktig bredbandstv i stadsnätet. Samma sak som jag redan har upplevt med min installation av bredbandstv, upplever nu min syster gånger 10.

I maj får jag reda på att min syster inte får något installerat trots massor av samtal till Bredbandsbolaget. Min syster är småbarnsförälder som jobbar och har av naturliga skäl inte tid att sitta i telefonköer osv, med folk som man ändå inte får någon hjälp av. Det har alltså vid detta stadiet redan gått 3 ½ månad utan att min syster fått igång sin tv. Det under tiden som räkningarna för tjänsterna ska fortsätta betalas.

Hos Bredbandsbolaget har man ingen aning om vad min syster pratar om och skickar runt henne till olika avdelningar utan att faktiskt lösa situationen. Eftersom jag redan varit med om samma sak så kontaktar jag direkt Örebro Stadsnät för att förhoppningsvis lösa det direkt. Får till svar att man ska lösa det. Sen blev det tyst.

I början på juni börjar jag för min systers räkning ringa runt till Bredbandsbolaget, Open Universe och Örebro Stadsnät. Det har nu gått fyra månader. Det har tagit en handfull samtal, timmar i kö och absolut ingenting har hänt. Är Telenor inblandat? Ja, på två lika inkompetenta håll.

Samtalen till Bredbandsbolaget, som är det företag som ansvarar för kundkontakten, är dom absolut mest fruktlösa samtal jag någonsin haft med en kundtjänst. Så snart något faller utanför mallen så kopplas man till någon annan. Med denna typ av problem blir man helt enkelt bara bollad runt i någon slags limbo. Detta av företaget som tar ens pengar för en tjänst som man inte kan leverera efter +4 månader, ett företag som ägs av Telenor, precis som Open Universe som sköter driften i nätet. Det man kan få ut av Bredbandsbolaget är att man ska ringa till Open Universe, som överhuvudtaget inte ska ha kontakt med slutkunden. Av Open Universe får man veta att man som kund inte ska ringa till dom utan att kontakten ska ske direkt med tjänsteleverantören. Man blir alltså tillbakaskickad till Bredbandsbolagets underbara badbollar till kundtjänst.

Med alla turer fram och tillbaka så går det nästan en månad till och ännu har ingenting hänt i ärendet. Nu kontaktar jag Örebro Stadsnät igen och är lite hårdare. Ansvariga lovar att trycka på Open Universe för att en box som installeras hos min syster. Vid det här laget har jag även bett om att få prata med en ansvarig hos Bredbandsbolaget, jag ska bli uppringd.

Örebro Stadsnät verkar nu ha tryckt på rätt knappar och en ”tv-splitter” ska vara på väg via post till min syster. När paketet faktiskt kommer så har det skickats till en gammal adress, postombudet får felmeddelande på paketet som direkt skickas tillbaka och min syster kan således aldrig hämta ut försändelsen. Man misslyckas alltså gång efter annan. Till och med att skicka ut ett paket (alla räkningar kommer allt rätt).

Nu börjar försöken till att vara trevliga rinna av mig. Jag kontaktar återigen Örebro Stadsnät med en rätt brysk ton. Detta resulterar i att jag blir uppringd av någon slags verksamhetschef hos Telenor som säger sig vara väldigt förundrad över hela ärendet och innerligt lovar att detta ska lösas omgående. Han kontaktar direkt Bredbandsgruppen som sköter installationen av ”tv-splitters” och ser till så att dom bokar en tid för installation. Min syster får kontakt med Bredbandsgruppens installatörer och får en sån vackert utdragen bokningstid, ”Vi kommer mellan 08-12 på måndag”. Min syster som då har semester får sitta hemma hela förmiddagen i det fina vädret med sin son för att vänta på en installatör. Halv två messar min syster och säger att ingen har kommit.

Jag får på nytt kontakta verksamhetschefen hos Telenor och fråga vad /&¤(%¤# som händer. Lika förundrad som tidigare så försöker han ta reda på vad som har hänt. Något har gått snett, ingen verkar kunna svara på varför och något samtal till min syster klarar man inte av att göra för att säga att det blivit något tokigt med bokningen och att dom inte kommer.

Där är vi idag, närmare ett halvår senare, utan någon ”tv-splitter” installerad. Bredbandsgruppen har missat ytterligare ett installationstillfälle, Bredbandsbolaget fortsätter ta betalt som om inget har hänt, ingen ansvarig har ringt upp från Bredbandsbolaget, Örebro Stadsnät hovar in pengar för en aktiv stadsnätsuppkoppling som inte kan användas (84 kr/mån på hyran). Örebro Stadsnät får ställa sig i skamvrån för att ha anlitat denna grupp av fullkomligt odugliga företag. Samtidigt är man någonstans inte förvånad att det är två Telenor-bolag inblandade.

Detta är ändå bara en bråkdel av alla turer och samtal här. Att det kan gå till så här är smått ofattbart. Sagan fortsätter dessutom, kommer min syster få någon ”tv-splitter” (hon behöver en oavsett tjänsteleverantör)?

Telenor, vart vill ni att vi skickar fakturan för allt ert jobb vi gjort?

Uppdatering: Helvetet fortsätter. Alla instanser hos speciellt Telenor (ägare) och Bredbandsbolaget tycks helt handlingsförlamade. Bredbandsbolagets reklamationsansvariga, Niklas Lundstedt, ljuger dessutom rakt upp och ner för kunder (ber kundtjänstmedarbetare att ljuga). Med en sådan person på den platsen så är det inte konstigt att det går snabbt utför.

Till råga på allt detta så nekas min syster nu att säga upp / häva abonnemanget som aldrig kunnat användas fast det har betalats för i ett halvår. Detta bryter mot svensk konsumentlagstiftning och kommer rendera i en anmälan till KO.

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.