23feb

Raspberry Pi, fortsättning del 1

2015-01-06 00.02.58När jag köpte mig en Raspberry Pi så var min första tanke att skapa en liten TV-box, inte minst för att kunna strömma diverse innehåll från olika enheter i hemmanätverket. Där började jag även när jag fick hem alla grejer. Den första disten jag testade var OpenELEC. OpenELEC är en variant av Kodi (XBMC) för Raspberry Pi. Denna dist hade dock lite för mycket problem med min externa hårdvara. Testade därför med nästa variant av Kodi för Raspberry Pi, nämligen Raspbmc. Denna dist fungerade mycket bättre och allt fungerade direkt (till och med min TP-Link TL-WN725N WiFi-dongle).

Jag testade att använda min Raspberry Pi tillsammans med Media Browser (finns som diverse appar/program) på detta sätt ett tag. Vad Kodi går bett på är dessvärre officiellt stöd från många innehållsleverantörer. Visst finns det vissa Play-moduler för vissa svenska kanaler (tredjepartsutvecklade), men inte i den utsträckning som man skulle önska. Kodi har även en rätt hög tröskel när det kommer till underhåll. Det blir helt enkelt lite för omständligt att använda som en vardagspryl. Jag överlåter denna bit till Chromecast hädanefter (inte minst eftersom VLC har annonserat stöd för Chromecast fr.o.m version 3.0).

Vad händer med min Raspberry Pi nu då?

Jag har hittat en projekt som känns helt rätt för fortsättningen för min Raspberry Pi. Den ska naturligtvis inte ligga och samla damm någonstans.

ION iCadeDen ska få bli en liten arkadmaskin. Till en början som den är, tillsammans med en Saitek P990. Jag testar just nu att köra Raspbian tillsammans med RetroPie. Målet är dock att så småningom bygga en hel liten arkadmaskin. Tanken är att man köper sig en begagnad ION iCade (finns många på t.ex eBay) som man bygger om med en egen liten 7″ display och kopplar iCadens kontroller till Raspberryn. Dvs. en liten ”bartop” arkadmaskin ala retrostil 🙂

Jag kommer att följa upp med hur mitt arkadmaskinsbygge går.

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.