26dec

Raspberry Pi

Raspberry Pi har funnits ett tag och det har relativt nyligen släppts nya uppdaterade versioner (A+, B+). Jag har sedan jag var tonåring byggt datorer och har aldrig köpt en färdig stationär dator, utan har hellre byggt dom själv. Raspberry Pi är väldigt intressant i den meningen. Man skulle kunna säga att det är en förenklad version av vad du får i en smartphone idag. Jag har först nu köpt mig en Raspberry Pi B+ för att utforska. Mitt första projekt blir en TV-box.

Så här ser min uppsättning ut till TV-boxen.

Raspberry Pi Model B+

Modermodemet som dom säger. På detta kort sitter en liten ARM-processor på 700Mhz, 512mb sdram @ 400Mhz, en 40-pinnars GPIO, MicroSD-kortplats, nätverksanslutning med en 10/100 Mbit/s-port, 4 USB-portar, HDMI-utgång, kombinerad 3.5mm utgång för videokomposit/stereoljud, strömförsörjning via microUSB.

Case/låda

57_1

Man vill naturligtvis ha en passande låda att sätta sin Raspberry Pi i. Jag valde att beställa en låda från eBay och Tyskland. Detta är en specialanpassad låda skapad i färgat plexiglas.

Wifi-dongle

Även om Raspberry Pi har en port för att köra trådat så är så lite kablar som möjligt att föredra. Här valde jag en av TP-LINK’s (TL-WN725N) små nano-donglar för trådlöst internet till boxen.

Strömförsörjning

Använder man inte allt för strömkrävande hårdvara via USB-portarna så ska man klara sig på en strömadapter som ger 1A (5V), som t.ex laddarna till dom flesta mobiltelefonerna idag, men vill man kunna köra valfri hårdvara via USB och tillåta den output som USB-portarna klarar att leverera så är en lite kraftfullare adapter att föredra. Jag hittade en passande Deltaco 5V, 2.4A adapter.

HDMI-kabel

Bild måste vi såklart ha. Det fungerar med dom flesta HDMI-kablarna. Raspberry Pi använder HDMI 1.3a.

Minneskort

Ett microSD-kort behöver man till bland annat operativsystem och allmänt utrymme i boxen. OSet tar relativt liten plats, rekommenderat är nog att köra minst 8GB. Man ska dock vara uppmärksam på vilka kort som inte fungerar något vidare i Raspberry Pi. Jag valde ett SanDisk Ultra Class10 32GB.57

Operativsystem

Vilket operativsystem man ska köra kan vara svårt att veta innan man testa dom olika distar som finns. Jag kommer dock att börja med OpenELEC som är en XBMC-variant. Det känns för mig mest passande för en TV-box.

Utsmyckning

Till sist så är det alltid trevligt med snygga prylar, så varför inte ”branda” boxen med Raspberry Pi-hallonet? 😉

Fortsättning följer med bygge och installation…

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.