29sep

WordPress polyglots

Igår släpptes den första betan av WordPress 3.7. Detta under en förkortad utvecklingsperiod på 2 månader (en ny typ av cykler man kommer använda för vissa releaser). För den allmänna användaren ser detta nog mest ut som ”business as usual”. Det är det dock inte den här gången, speciellt inte för dom som använder andra språk än engelska i WordPress.

Open source i sin vanliga kostym?

Det som jag kommer att ta upp nu är egentligen ett typexempel på hur många saker kan fungera i open source-världen. Det kan vara oorganiserat och näst intill likna gerillapolitik ibland, trots det så tar man sig oftast förbi det i slutändan och levererar den produkt som folk förväntar sig. Men det kan bli på bekostnad av att man kör över folk som hjälper till och gör saker för projektet. Något som amerikanarna antagligen skulle kalla ”collateral damage”.

Missnöje som kommer upp till ytan

Marko skrev igår inlägget ”Current state of WordPress”, ett inlägg som tar upp mycket av det jag är inne på. Jag håller med i det mesta Marko skriver och har upplevt det själv. Det är inte första (och troligen inte sista) gången vi ser den här typen av inlägg runt WordPress-communityn och som tar upp exakt samma problematik.

Grupperingar

Hanteringen och utvecklingen av WordPress är uppdelad i ett antal grupper. Däribland Core och Polyglots. Polyglots är gruppen för alla språkteam världen över, det är dvs dom som översätter, hanterar språkpaket och lokala siter för WordPress. Det här med att placera alla olika grupper under ett gemensamt namn, ”Make”, är relativt nytt, och det ser organiserat ut utåt. Det fungerar dock inte lika bra som det är tänkt. Något som egentligen kommer upp till ytan lite då och då, t.ex i inlägg som det Marko postade igår, och för all del som det jag skriver nu.

Att alla olika delar hanteras i grupper ser organiserat och bra ut, men är du inte med i core-teamet så kommer 8 av 10 förslag, idéer och förfrågningar att helt köras över av just core-teamet. Att få igenom något eller skapa öppna diskussioner kan många gånger kännas helt lönlöst. Det är ändå core’s lilla elitgrupp som styr. Missförstå mig rätt, core och dess medlemmar gör mycket bra och lägger ner ett hårt jobb, men det sker kanske inte alltid på rätt sätt för att vara open source.

Min synvinkel kommer som team leader för det svenska språkteamet under Polyglots.

Polyglots

Som svensk team leader så har jag alltid haft som ambition att släppa svenska översättningar och paket av WordPress så snabbt som möjligt för att inte låta användarna vänta när nya uppdateringar av WordPress kommer. För det mesta så har jag kunna släppa dom svenska paketen i direkt samband med release (i princip samma minut) eller straxt därefter. Enda gångerna man inte kan göra det är med säkerhetsreleaser då dessa inte på något sätt öppet annonseras innan av naturliga skäl.

Tyvärr så är det inte alltid så lätt att hålla denna standard på releaser av språkpaket pga att Core-teamet gärna kör sitt eget race och inte tar hänsyn till språkteamen. Man missar saker som är väsentliga, man struntar i att informera om uppdateringar som förändrar skapande av paket osv. Man måste med andra ord vara en rätt ihärdig ”polyglottare” för att saker ska fungera. Vad man ska vara medveten om är att WordPress används faktiskt mer på andra språk än just engelska. Nu ska man inte generalisera, men är det inte ett lite typiskt amerikanskt sätt att hantera saker på?

Under dom 5 år som jag nu har hanterat dom svenska språkfilerna för WordPress så har det uppstått problem lite då och då för oss översättningsteam, men jag kan bara minnas en gång som vi inte haft möjligheten att släppa språkpaketet samtidigt eller straxt efter releasen av en ny version av WordPress. Då åtgärdades felet någon dag efter release. Den gången var det ett mindre fel i funktionen för att bygga språkpaket som inte fungerade.

WordPress 3.7

Inför 3.7 ser dock läget mycket värre ut. Man har, inför den kortaste releasecykeln, valt att markant ändra hanteringen av utvecklingen och hur trackern kommer att användas hädanefter. Jag ställer mig väldigt frågande till varför man genomför en så pass stor ändring under den kortaste utvecklingsperioden i WordPress historia. Man räknar inte in alla aspekter och man diskuterar det egentligen inte öppet. Extremt oorganiserat helt enkelt.

Kontentan av detta blir mindre rolig för oss som språkteam. I och med förändringarna av utvecklingen så har man tillfälligt helt inaktiverat alla verktyg och funktioner för oss som översätter. Funktioner och verktyg som antagligen måste skrivas om för att matcha förändringarna som är gjorda. Det innebär i skrivande stund att ingen har kunna påbörjat översättningarna för WordPress 3.7 än. Beta 1 har alltså släppts och vi har inte ens kunna börja med översättningen, det har inte genererats några uppdaterade POT-filer (översättningsfiler) sedan den 1 augusti. Vanligtvis har man vid det här laget färdigställt alla översättningar och är beredd på dom eventuella förändringar som kan komma mellan beta och RCs (oftast rätt stora förändringar då det brukar handla om inline-dokumentation för nya funktioner).

Polyglots-teamen blev inte, och har fortfarande inte blivit informerade om dessa förändringar som skett och hur det påverkar oss som översätter. Jag ställde frågan om varför vi inte hade någon utvecklingsversion för 3.7 att jobba mot än för över en månad sedan, i vanligt manér så fick man inget svar på flera veckor. När 3.7 började närma sig allt mer tog jag tjuren vid hornen och påpekade att vi måste får en utvecklingsversion att jobba emot och försökte samtidigt få igång en diskussion om hur vi kan organisera saker bättre när det kommer till polyglots. Till det fick jag ett snäsigt och surt svar från core-teamets hövding (nej inte Matt) att jag bara skrivit en massa strunt, men han lovade samtidigt innerligt att utvecklingsversionen skulle komma upp direkt i samband med att 3.6.1 släpptes. Mitt inlägg var i själva verket ett samlat, om än kritiskt, för att försöka få saker organiserade. Core-teamets ledare  markerade direkt tråden som löst och tyckte väl att folk skulle knipa käft, han tog, vad det verkar som, kritiken personligt (men det får i så fall stå för honom). Jag har dock fått medhåll av andra för mitt inlägg.

Nu veckor efter att 3.6.1 har släppts så har vi fortfarande ingen utvecklingsversion eller annat material att jobba med. Kommer vi hinna översätta 3.7 till releasedagen? Tveksamt, man får fortfarande inget gensvar från core-teamet rörande detta. Jag kommer att göra vad jag kan för att få ut svenska paket samtidigt som 3.7 släppts, om jag så ska behöva tjata hål i huvudet på någon.

Problematiken

Jag tycker att Marko i sitt inlägg tar upp just vad som är problematiken bakom utveckling av WordPress. Kommunikationen brister många gånger, man håller för mycket inom core-teamets stängda dörrar och anammar inte open source-andan som man så hjärtligt pratar om annars. Man tar inte personer som vill hjälpa till och har idéer på allvar och förlorar på så sätt många goda krafter inom projektet. Man kan naturligtvis inte fortsätta så, i längden kommer det att slå tillbaka, precis som det gjort mot andra open source-projekt.

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.