utvald bild
30maj

Uppföljning: Prillan Portion

Som jag skrev för en och en halv vecka sedan så var jag i farten med att testa att “göra” eget snus och en sats Prillan Portion. Tänkte följa upp med hur det har gått.

Det blir naturligtvis inte perfekt första gången och det förväntade jag mig absolut inte heller. Anvisningarna för snussatsen var dock inte dom bästa och lika otydligt var det för aromen. Anvisningen för snuset sa att man skulle tillsätta mellan 1.8 till 2.2 dl vatten + aromer/surhetsreglerande. 1.8 för ett lite torrare snus och 2.2 för ett lite blötare snus. Jag valde helt sonika att köra på 2 dl då jag tycker om det någonstans i mitten på skalan.

Det blev ett väldigt blött snus! Så till den graden att jag har varit tvungen att lufta för att det inte ska rinna bort. Hade man tagit 2.2 dl så hade det troligen blivit sås istället.

Prillan Portion har en mycket tydlig smak av tobak och rökarom som det är. En helt ok smak. Jag valde även att köpa till Coobras bergamott-arom. En liten flaska på 25 ml som ska räcka till 2.5 kg snus. Prillan Portion har en vikt på 270 gram innan man tillsätter vatten. Jag valde därför att ha i 2.5 ml arom. Men jag har en känsla av att aromen ska anges efter hur mycket snuset väger med tillsatt vatten, för bergamotten blev väldigt dov. Man känner en liten hint av det i eftersmaken, men mycket mer än så är det inte.

“Note to self” inför nästa gång (eller till dig som vill testa denna snussats) är följande:

  • Använd mycket mindre vatten (snuset kan faktiskt snusas som det är “white”).
  • Snåla inte på aromen som man tillsätter. Räkna på vikten efter ev. tillsatt vatten och surhetsreglerande.

Mina slutsatser om Prillan Portion. Smakmässigt blev man lite orolig, för det luktade inte så inbjudande när man hade tillsatt vatten. Men då ska man nog ha i åtanke att man luktar direkt i en påse med runt 500 portionspåsar ihopgosade. För smakar illa gör det inte. Det är en rätt normal tobakssmak med en liten kick av rökarom i eftersmaken. Med en liten större släng bergamott och lite mindre vatten så kan detta bli ett riktigt trevligt snus. Jag kommer att göra ytterligare en sats efter att denna är uppsnusad och använda mina nyfunna erfarenheter.

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.