30apr

Alternativ till Google Reader

Det har säkert inte undgått någon som följer RSS-flöden att Google lägger ner sin Reader-tjänst den 1 juli, 2013. En vägg av kritiska röster verkar inte ha rört Google i ryggen och nedläggningen är ett faktum. Det är med andra ord tid att börja se sig om efter alternativ till Google Reader.

En av dom stora fördelarna med Google Reader har varit att man enkelt kunnat synka alla flöden mellan alla olika slags enheter. Det har funnits gott om appar, program osv, för att hantera sina prenumerationer som man önskat. Själv har jag använt Google Reader Notifier i Chrome och gReader Pro i Android. Båda använder alltså direkt tjänsterna på Google Reader (gReader Pro via API). Då blir frågan hur man gör när Google Reader nu stängs ner den 1 juli?

ReplaceReader – Find the best Reader replacements before it’s too late. ReplaceReader är en av sidorna där du kan hitta alternativ till Google Reader (och vilket alternativ som det pratas om mest på Twitter). Många gillar Feedly som ett alternativ. Feedly som även bygger en klon av Google Reader API:n. Själv har jag inte fastnat för Feedly, jag tycker att man gör det lite omvänt. Man tycks ha satsat mer på utseende än att göra det funktionellt och överskådligt. Enkelheten med Google Reader har varit en av fördelarna.

Ett annat alternativ är att använda en egen-hostad variant. OwnCloud utvecklar t.ex en modul för RSS-agg. Tiny Tiny RSS är ett annat av dessa alternativ som känns mest moget. När dessutom Noin som skapar gReader meddelade att man testar stöd för Tiny Tiny RSS så kändes det som ett självklart alternativ. Man har full kontroll själv och kan fortsätta använda en av marknadens absolut bästa RSS-läsare.

Tiny Tiny RSS

tiny tiny rssttRSS är ett av dom bästa alternativen. Att sätta upp en installation av ttRSS är dock kanske inte så rakt fram som man hade kunna önska. Vill man installera ttRSS på ett webbhotell så måste man kolla så att servern man ligger på har stöd för InnoDB, annars kommer man tyvärr inte så långt med ttRSS. Har man en egen server, VPS eller liknande så ska detta inte vara något problem. Då kan du installera eventuella moduler som saknas. ttRSS kräver även ett gäng PHP mods.

När du väl installerat ttRSS så kommer du att märka att flödena inte uppdateras automatiskt. Man måste skapa en update deamon eller använda förenklade funktioner för det. På webbhotell är det bästa att slå på den förenklade uppdateringsfunktionen i config.php. Har du en egen server så är det bästa att skapa en ”upstarter” eller liknande för att få ttRSS att uppdatera alla flöden automatiskt. Vill man förenkla det lite så kan man köra på Scribu’s förslag:

sudo -u www-data nohup php ./update.php -daemon > /dev/null &

Kom ihåg att inte köra uppdateraren som root.

Tycker man detta verkar krångligt så kan man alltid gå ihop några vänner och sätta upp Tiny Tiny RSS på en VPS. ttRSS har multiuser-stöd out-of-the-box.

När man fått ordning på ttRSS så är det riktigt trevligt. Det är i princip en kopia av Google Reader om du kör det via webbläsare. API:n är riktigt snabb och fungerar väldigt bra. Jag har under helgen själv satt upp ttRSS på en nginx-server och det fungerar faktiskt bättre än Google Reader (snabbare synkronisering).

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.