28mar

Öppen fråga till Binero

Att Binero har haft extrema problem den senaste tiden har nog inte undgått någon som är insatt i den marknaden eller har sin verksamhet/webbplats via Binero. Samma problem har visat sig flera gånger dom senaste veckorna och gett ”nertid” på flera timmar för i princip alla kunder. Att problemen upprepar sig, att Binero ojar sig, ber om ursäkt och påtalar att man ska lösa problemen direkt får nog många kunder att höra varningsklockorna ringa. Det är exakt samma beteende som Binero visade upp med migreringen till sitt 2.0-system. Där det alltså tog TRE ÅR från att man skulle bli migrerad till att man faktiskt blev det (alla har nog inte blivit det än heller).

Alla webbhotell har problem någon gång, så är det helt enkelt bara. Binero verkar dock inte kunna hantera det riktigt. Inte sedan man uppdaterade sitt system. Man säger att man ska ordna saker, men antingen så händer ingenting eller så tar det på tok för lång tid. Det har blivit Bineros adelsmärke.

Binero brister på många punkter just nu, jag har skrivit om det tidigare. Men en av dom saker som jag tycker är riktigt fula hos Binero är deras driftinfo och den missvisande statistiken där. Jag har pratat med förre marknadsansvarige och påtalat detta. Jag har sagt till marknad (Christer) på Twitter och även kommenterat det i bloggen. Två kommentarer har blockerats i deras blogg, antagligen för att dom är för obekväma och visar den faktiska sanningen. Men vad säger ni Binero, ska vi ta diskussionen till nästa nivå? Jag ställer samma fråga öppet här och ser om ni kan förklara hur ni tänker angående er statistik på binerodrift.se.

Binero, ni menar ju på att statistiken på binerodrift.se inte är det minsta missvisande. Jag (med fler) skulle då vilja veta hur följande statistik stämmer överens med verkligheten (se bilder)?

bdrift

Detta är alltså statistiken för mailen hos Binero under mars månad 2013. Den är inte så svår att utläsa. Men visar den korrekt statistik?

bdrift2

Vi tar en till. Detta är statistiken för WordPress Sverige som jag driver. Här skiljer det sig lite mellan kontrollerna, men stämmer statistiken?

Om vi koncentrerar oss på problemen som Binero haft med sin storage senaste veckorna så kan vi nog i princip alla kunder hos Binero intyga att det har varit minst två stora avbrott, ett som man förlåtit sig över i sin blogg. Bara dessa två stora avbrott som orsakats av storage-problemen pågick båda under mer än 6tim/st. Det är alltså en nertid på minst 12 timmar. Ska vi kika på bilderna här ovan igen. Men vänta nu Binero, har WordPress Sveriges mail bara varit nere 14 minuter? Det stämmer ju inte!

Men enligt Binero själva så är detta fullt i sin ordning. ”Det mäts på servernivå”. Jättefint, men varför stämmer inte statistiken med nertiden orsakade av problemen i er storage? Frågar man det så får man antagligen samma svar igen – ”Det mäts på servernivå, den stämmer”. Oavsett hur statistiken mäts, borde den inte stämma gentemot den faktiska nertid som uppstår på mail/webb? Jag har väldigt svårt att se meningen med statistiken på binerodrift.se om den inte stämmer gentemot faktiskt nertid/tillgänglighet. Det är kanske någon ”nördstatistik” som ni kan vara lite stolta med på kontoret istället.

Binero, kan ni en gång för alla förklara hur detta går ihop? Eller är det så att ni bara använder den här statistiken som ett säljverktyg för att lura till er fler kunder?

Uppdatering: Anders har äntligen tagit sig tid att bemöta kritiken. Det började rostigt, men tar sig och kan bli en intressant och saklig diskussion på Google+.

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.