29jul

ID förstör QuakeLive

QuakeLive har varit en rätt trevlig uppföljning på Quake Gold. Jag har spelat det en hel del när jag haft tid. Det har varit ett bra sätt att komma iväg från vardagen en stund. Dessvärre så lever ID upp till sitt tidigare ryckte att inte alls lyssna på sina användare och köra över dessa totalt.

QuakeLive kör med ett prenumerationssystem där man har tre olika varianter. Free, Premium ($25/år) och Pro ($50/år). Upplägget är att användare som inte prenumererar (Free) genom att betala har kunnat spela några av de mest klassiska mapparna men inte kunnat spela några premium-mappar eller kunnat använda några av de premium-funktioner som finns. Premium har ungefär samma upplägg men man kan även spela på premium-servrar och alla mappar har varit tillgängliga för dessa. Pro-prenumeraterna har kunnat använda alla funktioner och har dessutom kunna startat premium och publika servrar med valfria inställningar.

Det är väl ett system som har fungerat, men inte bra, mycket med tanke på att premium-servrarna alltid har stått tomma och man har som premium-prenumerant inte alls fått valuta för pengarna. Det har snarare gagnat dom som inte betalar eftersom även premium-användarna hellre har spelat på alla publika servrarna då det är där folket varit. Man kan förstå att ID kanske inte tyckt att systemet som de själva skapat var så bra eftersom få valt att prenumerera, men då ska man även ha klart för sig att betalalternativen är riktigt dåliga och säkerligen hänger av den yngre generationen då man måste äga ett kreditkort. Det är väl inte direkt billigt heller om man jämför mot vad spelet kostade för nästan 15år sedan när det släpptes (Quake Gold står fortfarande stolt i bokhyllan). Man måste betala för 12 månader eller hoppa över att prenumerera över huvudtaget.

Den 24/7 valde IDs utvecklare uppdatera systemet och detta rätt markant. Vad man gjorde var att man nu begränsar Free-användare än mer genom att införa en så kallad ”mappol” där ett fåtal mappar kommer att rotera en gång i månaden, man har även tagit bort möjligheten att rösta fram mappar. Man gör detta för att tvinga fler användare att betala för tjänsten. Att man vill ha fler betalande kunder är ju inte så konstigt, men man gör det inte på ett direkt inbjudande sätt. Än värre, man lämnar betalande premiummedlemmar i ingenmansland då detta göra att de publika servrarna nu även dom är tomma. Pro-medlemmarna kan inte heller skapa publika servrar så dessa har försvunnit helt. Man kan verkligen fråga sig hur ID tänker här? Man skjuter sig själva i alla möjliga kroppsdelar.

(En stor anledning till att jag betalade för QL var för att kunna spela FreezeTag, men tji fick jag, det har aldrig under den tiden jag varit prenumerant funnits någon FreezeTag-server online!)

QuakeLive Cancelled

För mig blev valet att säga upp prenumerationen på QuakeLive rätt lätt. Jag betalade för något jag inte fått eller längre får. Då måste man med plånboken visa vad man tycker. Man är duktiga på spä på irritationen också. När folk nu visat sitt missnöje i forumet på QuakeLive så gör fanboysen allt för att tysta kritiken och censurerar inlägg gör man gärna också. QuakeLive kommer inte att överleva länge till i detta format, synd på ett klassiskt spel som överlevt så länge.

Man får hitta något nytt lir som är kul att spela online. Jag tycker tyvärr att online-känslan i de modernare spelen inte är vad de en gång var 🙁

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.