7jun

Open source i Sverige

Det blir allt mer populärt att använda open source-mjukvara och det är inte längre bara den glada amatören som väljer open source. Även företag väljer i allt större utsträckning open source. Speciellt när det kommer till webb.

Oftast så är det just den glada amatören som skapar och gör ett open source projekt till vad det är. Men vad innebär det då när allt fler företag intresserar sig för projekten?

En stor del av open source är att det är många olika personer och folk från hela världen som skapar något tillsammans och bygger en sammanhållning, en community. Man hjälps åt på alla nivåer.

I Sverige verkar dock sammanhållningen bli något skev när det kommer till branschfolk och den allmänna användaren. Det blir som två läger. Den glade användaren skulle gärna lära sig mer och dela med sig, men branschfolket verkar mer rädda och vill bara blanda sig med ”sina egna”. Jag ser inget konstigt i att det finns flera olika delar av en community, WP-Girls är ett bra exempel. Branschfolket är dock förtvivlat rädda för att blanda sig med andra. Allt ska göras på deras sätt annars är det inte värt något.

Man kan ta ett pub-exempel. Gå in på en pub i England och du kommer hitta folk i diverse olika åldrar som trivs tillsammans, i Sverige skulle du sällan se samma sak.

Samma sak ser man mellan branschfolk och användarna i Sverige. Detta kan man se väldigt tydligt i den svenska WordPress-communityn. Gud förbjude att branschfolket skulle blanda sig med användarna i communityn. Det är tråkigt att det blir så, det är något så typiskt svenskt över det. Jag tror att det skulle ge både användarna och branschfolket mycket mer om man sammanslöt sig och breddade communityn.

Något som gör detta extra tråkigt när det gäller den svenska communityn för WordPress är att event och saker som görs oftast blir av och för branschfolk och man har inget intresse av att inkludera användarna och amatörerna. Något man ser på t.ex. WordCamps som i andra länder än i Sverige är för alla och inte bara branschfolket. För att dessa typer av event ska kunna fungera för alla så måste branschfolket i Sverige sluta att se ner på amatören och koncist utesluta dem.

Det första officiella WordCamp som genomfördes i Sverige hade inget intresse av att inkludera allmänna användare och amatörer. Man hade aldrig ens en dialog med den delen av communityn.

Det finns såklart undantag. Vissa branschfolk gör undantag av regeln och blandar sig obehindrat med amatörerna och delar med sig. Det hör dock tyvärr inte till vanligheten.

Känslan är att det finns för mycket besserwisser-mentalitet, det gagnar inte communityn, även om dessa personer tycks tro det. Denna typ av personer finns nog i alla slags communitys, arbetsplatser osv. men kanske inte då på positioner som på sikt skadar communityn.

Vad vi troligen kommer att se den närmaste tiden är att personer med ”hög ställning” inom WordPress i Sverige kommer att dela upp communityn än mer tydligt och med detta dessvärre antagligen även köra över den del av communityn som innehåller den glada amatören och den allmänna användaren. Detta endast för att denna person med ”hög ställning” vill skapa en egen portal. Dom flesta hade troligen istället sett en ypperlig chans att bredda communityn och skapa något ännu bättre för alla parter.

Varför ska det vara så himla svårt att göra saker tillsammans och verkligen bredda communityn? Man uppfinner hellre hjulet på nytt. Visa att ni vill vara en del av det stora hela i communityn!

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.