8jun

Framtiden för WordPress Sverige

Bakom kulisserna på WP-Support Sverige som har varit den officiella svenska portalen i snart 5år så händer det saker. Trevliga saker. Nu tänkte jag med några inlägg här i bloggen smygpresentera vad som kommer att bli den nya svenska portalen.

En av de saker som har funderats på enda sedan vi lanserade nuvarande version för ett par år sen är domännamnet och namnet på själva siten. När vi startade 2007 så bestod WP-Support endast av ett litet forum för att kunna hjälpa folk som ville lära sig mer om hur man använde WordPress och då var ”WP-Support” ett ypperligt namn och domän. Idag är det en fullfjädrad portal med närmare tio tusen medlemmar. WP-Support har dessutom hand om alla officiella översättningar för WordPress, de svenska paketen och även den svenska underdomänen på wordpress.org.

Vad vi nu valt att göra till lanseringen av den nya portalen är att både byta namn och domännamn. Många ser redan WP-Support som WordPress Sverige och det kan man ju säga att det är också. Med andra ord kommer WP-Support Sverige efter nylanseringen att gå under namnet WordPress Sverige. Webbplatsen under sv.wordpress.org som egentligen alltid har agerat releasearkiv kommer att byta namn för att inte förvirra, det blir helt enkelt WordPress | sv_SE som är lands- och språkkod som används i alla releaser. Den nya domänen för portalen är en kort och förklarade domän som även den består av lands- och språkkod, nämligen wpsv.se.

Målsättningarna med den nya portalen har varit rätt många, mycket med tanke på att det var ett tag sedan vi genomförde en riktig uppdatering. Vi har försökt att ta in vad medlemmar har haft för önskemål under tidens gång och även titta mycket på hur vi kan förenkla användning och hantering. I stort så har det handlat om att bygga en än mer inbjudande portal där man känner att man kommer in i härligheten direkt på startsidan och erbjuds flera vägar att ta del av innehåll och hjälp. Stor kraft har lagts på att förbättra filarkivet, inte minst när det gäller att söka efter filer (mer om detta i ett senare inlägg).

Målet med den senaste versionen är framför allt att öppna upp portalen mer, göra den mer inbjudande från startsida till forum. Vi hade även som mål att göra hanteringen av portalen mer automatiserad från tidigare versioner. En viktigt del i utvecklingen har även varit att försöka använda så få tillägg som möjligt för de tyngre funktionerna, helt enkelt för att inte bli beroende av tredjepartsutvecklare. Något som vi la mycket tyngd på var filarkivet, då det tidigare var den portaldel som fick mest synpunkter för att det inte var det mest användarvänliga upplägget.

Redan idag är många av delarna för den nya portalen klara och vi ska förhoppningsvis inte vara långt ifrån en lansering. Vi kommer hålla er på halster ett tag till, men jag kommer bjuda på lite smygtittar här under den närmaste tiden 😉

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.