utvald bild
24jul

Mini-server

Blev i förra veckan lite sugen på att bygga en mini-server för att använda som bl.a webbserver. Nu i helgen har jag gjort verklighet av detta lilla bygge och beställt alla grejer. Det blir ett litet mini-tower från Lian Li med ITX-mammakort.

Hårdvara

Lian Li chassit är en liten låda som klarar av standardformfaktorn på flera vanliga komponenter (nätagg, optiska enheter, hdd). Funderade först på en SSD, men de är så ruskigt dyra per GB fortfarande så jag nöjde mig med en snabb Samsung-disk som ska vara tyst och strömsnål. Eftersom jag inte tänker använda någon skärm regelbundet så ville jag gärna ha någon slags enklare typ av övervakning/systeminfo. För detta hittade jag alltså en Lcdmod-display att sätta i 5.25″-sloten. Denna hårdvara bör ge lagom kräm till en liten webbserver.

Specifikationer

Processor: Intel Atom D525 1,8 GHz Dual Core 64-bit
Minne: 4gb @ 1333MHz
Grafik: Intel GMA 3150 (Integrerat)
Nätverk: Realtek 8111E  10/100/1000 Mbit/s
Hårddisk: 320gb 7200rpm 16mb
Mjukvara: Ubuntu Server 11.04 64-bit

Var ett tag sen man byggde något eget. Ska bli kul att få stilla sin teknikhunger 🙂

Bilder

[g-gallery gid=”5634″ watermark=”1″]

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.