utvald bild
7jul

Jahopp Binero?

Jag har en minst sagt lite märklig relation till webbhotellet Binero. Dels så är jag personligen en helt vanlig kund som har hängt med i vått och torrt de senaste 8(?) åren och dels så driver jag WP-Support Sverige som sponsras av Binero. Något som gör att man måste försöka hitta en balans i hur man framhåller Binero som webbhotell.

Binero har varit och är tro det eller ej ett av de absolut bästa webbhotellen i Sverige. Man har dock något man måste jobba med och som gör balansgången för mig som kund/sponsrad rätt lurig. Binero vill gärna framhålla sig själva som ”öppna” och ”snälla”, det är man för all del. Men en del i detta borde vara att föra ärliga och korrekta dialoger med sina kunder i alla lägen. Man försöker göra det till viss del med dels sin driftsida där man är duktiga på att informera om vad som händer globalt rent tekniskt och dels genom Twitter (och Erik som ska ha en eloge för all tid han lägger ner för att svara allt och alla för Bineros räkning). Men, här kommer det stora men’et i sammanhanget. Ofta när något inte står rätt till på ett konto eller annat går fel tekniskt så har Binero en förmåga att förmedla felaktig/olika information och man blir lätt förvirrad som kund, och jag skulle inte bli förvånad om man faktiskt snurrar till det för sig själva också. Detta i sin tur gör att man många gånger får tjata sig till lösningen innan den faktiskt är på plats.

Binero måste lära sig att bli bättre på att förmedla rätt information direkt istället för att, helt i onödan, snurra till det både för kunden och sig själva. Jag har varit med om situationen allt för ofta och hört många andra som upplever samma sak.

Igår kväll hände något väldigt märkligt i deras vid det här laget fullkomligt urusla kontrollpanel i det gamla systemet (1.0). Jag skulle för en kunds räkning peka rätt en domän med domain mapping i WordPress. När jag skulle genomföra ändringarna i DNSen för domänen i fråga så stod bara kontrollpanelen och tuggade och tuggade. Efter att ha låtit sida stå och tugga ett tag så försökte jag börja om. Då fick jag se att allt på kontot helt plötsligt var nollställt, för alla domäner. Inget som historiken visade spår av alls. Ringde supporten och frågade vad som hade hänt, man lät lika förvånad där och såg bara att DNS-inställningarna på kontot hade nollställts och därigenom även raderat alla filer. Jag bad om att få en backup återställd omgående, vilket inte skulle vara något problem. Man skulle återställa en backup från tidigare på dagen.

Det är nu saker börjar gå utför. Man förväntar sig naturligtvis att det var allt jag behövde göra för att backupen skulle vara på plats senare samma kväll eller morgonen efter och ärendet därmed vara utrett. I morse så får jag ett mail från min kund som ser att någon backup finns då inte återställd från överenskommen tidpunkt, alla webbplatser ligger fortfarande nere och DNS-inställningarna stämmer inte för fem öre. Kunden ringer själv och får veta att det inte ser så bra ut. Alla filer kunde inte återställas. Ringer man som jag gjorde direkt när problemet uppstod så förväntar man sig naturligtvis att det ska finnas en relativt färsk backup (speciellt när felet var Bineros från början). Med andra ord så blir man lite sur på Binero när man hör vad kunden har fått höra. Jag ringer själv upp och får samma besked, men att det kanske finns en backup från 17/6 som kan vara fullständig. Visst bättre än det vi satt med nu (ja vi borde kanske haft backup även på filerna och inte bara databasen).

Tiden går och inget händer. Jag ringer ett antal timmar senare och får samma besked igen. Nu börjar man känna lite sådär, vafan, Bineros föråldrade system får tuppjuck och de kan bara återställa en backup från nästan en månad sedan? Jag tar mitt tjatande till Twitter och nu verkar det hända saker eftersom allt blir publikt eller? Efter lite flamande (balanserat?) på Twitter så får jag beskedet att jodå, en backup från igår ska återställas, inget ska gå förlorat. Någon timme senare är allt på plats (från att inte alls funnits en timma tidigare).

Var det alltså det som behövdes för att få det som borde ha hänt kvällen innan att hända? Det är tråkigt att man ska behöva lägga ner halva dagen på att tjata för att saker ska gå rätt väg.

Det var som jag sa till kunden mitt i allt, ”Vi ska inte ge upp hoppet på Binero än. De har en förmåga att lösa det i slutändan” och det sammanfattar Binero på något sätt. Allt som oftast så fungerar det bra, men när saker händer så måste man tjata och till slut så löser de även den krångligaste uppgiften (höstens haveri). Det är även synonymt med hur uppdateringen till 2.0 går för Binero. Alla kunder kommer säkerligen att migreras till det nya systemet, men det kommer ta tid och folk kommer behöva tjata om det.

Hatkärlek? Sanningen är ju den att jag fortfarande någonstans älskar Binero som webbhotell, men hatar den här typen av ärenden.

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.