utvald bild
28jun

Omdöme på Dell Latitude E6520

Jag tänkte att jag skulle ge lite omdöme på min nya laptop Dell Latitude E6520. Vi börjar väl med specifikationen

Processor: Intel Core I7-2620M (2.70GHz ,3MB cache ,Dual Core)
Skärm: 15.6″ UltraSharp FullHD(1920×1080) Wide View Anti-Glare LED-backlit
Grafikkort: NVIDIA NVS 4200M 512MB (35W) Discrete Graphics
Minne: 6GB 1333MHz DDR3 Memory (1x4GB + 1x2GB)
Hårddisk: 500GB Seriell ATA (7200rpm)
Nätverk: EMEA Intel Centrino Advanced-N 6205 (802.11 a/b/g/n) Half Mini Card. Gigabit-LAN.
Övrigt: Primary 6 cell 60WHR Battery, DVD +/-RW Drive, Dell 375 Bluetooth Card, Integrated Full HD Camera with Microphone, Windows® 7 Pro, 64bit.

Jag var väl inte jätteimponerad till en början. Kanske för att man inte direkt märker skillnaden på prestanda mot en burk med dual core på 2Ghz och 4gb minne (min förra laptop). Men det gör man nog helt enkelt inte i bara Windows. Något man snabbt märkte var dock att grafikminnet kommer väl tillhands så snart något med lite grafik används. Kör man sedan lite tyngre program så märker man även att det är riktigt bra prestanda på processorn som gör att allt flyter på ruskigt bra även med flera tunga program igång.

Skärmen är ruggigt bra (även om inställningarna datorn kom med i Windows för skärmen var rätt galet inställda). Det var nog här den första ohh-upplevelsen kom. Mycket skarpare blir inte en skärm.

Även byggkonstruktionen gjorde mig lite tveksam. Dell brukar vara bra på att bygga robusta chassin till sina laptops och detta skulle vara av modellen än mer robust. Känslan i chassit är dock inte så robust hela vägen som de vill ge sken av. Det har sina svaga punkter. Detta till trots så är det ändå ett gediget bygge. Tangentbordet är riktigt skönt, även om det tar ett tag att bli van vid att det faktiskt är en laptop med full tangentbordslayout.

Något jag aldrig gillade med min förra Dell var att den hade en förmåga att bli väldigt varm. Något som min förra Acer i princip aldrig blev. Samtidigt blir man kanske lite lurad av att Dell ofta sätter ”utblås” på sidorna och inte bakåt som många andra. Denna dator från Dell blir även den väldigt varm till och från, den är å andra sidan väldigt tyst.

Slutsatsen blir nog att det är ingen ”wow”-upplevelse, men en mycket kompetent dator med kraftfull prestanda i ett till stor del gediget chassi.

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.