5 gratisprogram värda att kolla in

Synkron

Sitter du med flera datorer som du t.ex arbetar på eller har du kanske externa diskar du vill göra backup till? Då kan Synkron vara programmet för det. Med Synkron så kan du synkronisera mappar och filer mellan flera olika datorer eller diskar. Några av funktionerna du hittar i Synkron:

 • Filtrering
 • Multisynkronisering
 • Schemaläggning
 • Svartlistning av filer
 • Återställning av raderade filer

Webbplats | Ladda ner | System: Win/Mac/Linux

 

UltraVNC

Fjärrskrivbord kan vara väldigt användbart. Flera system har det inbyggt, men kanske inte lika lättkört och funktionellt som UltraVNC. Behöver man t.ex hjälpa familjemedlemmar, komma åt andra datorer i nätverket så är detta ett perfekt verktyg. Finns som både server och viewer. Några av funktionerna du hittar i UltraVNC:

 • Flervalsalternativ för inloggning och säkerhet
 • Inställningar för skärmupplösningar
 • Filöverföring
 • Mus- & tangentbordsinställningar

Webbplats | Ladda ner | System: Win 32/64

 

FileZilla

FileZilla är kanske en av de mest kända FTP-klienterna. Jag var väldigt skeptiskt till FileZilla i tidigare versioner. Det hade ett ihållande problem med att föra över vissa filer och funktionalitet saknades. Men FileZilla kan nu mer stoltsera med att vara en riktigt stabil klient som dessutom har samma (och kanske mer) funktionalitet som en betalvariant. Några av funktionerna du hittar i FileZilla:

 • Har stöd för FTP, FTP över SSL/TLS (FTPS) och SSH File Transfer Protocol (SFTP)
 • IPv6 stöd
 • Återupptagning av överföringar
 • Flikar
 • Serverhanterare
 • Filnamnsfilter
 • Katalog-jämförelse
 • Synkroniserad katalogbläddring

Webbplats | Ladda ner | System: Win/Mac/Linux

 

HeidiSQL

phpmyadmin i all ära, men ibland är det bra mycket smidigare att kunna hantera och ta backuper av sina databaser i ett program istället. HeidiSQL sköter det direkt från skrivbordet istället för att du ska behöva sitta och ladda en massa olika sidor hos ditt webbhotell eller på din server. Några av funktionerna du hittar i HeidiSQL:

 • Anslut till flera servrar i samma fönster
 • Anslut till servrar via “commandline”
 • Skapa och redigera tabeller, visningar m.m.
 • Generera SQL-exporter
 • Exportera från en server direkt till en annan
 • Hantera användarrättigheter
 • Importera textfiler
 • Exportera tabellrader som CSV, HTML, XML, SQL, LaTeX eller Wiki Markup
 • Skapa queries med anpassningsbar syntax-highlighting och “code-completion”
 • Optimera and laga tabeller

Webbplats | Ladda ner | System: Win

 

Seesmic Desktop

Sociala nätverk använder vi nog väldigt många idag på ett eller annat sätt. Istället för att gå till vardera webbplats för att se uppdateringar så kan det vara smidigt med en klient som hämtar uppdateringarna direkt till ditt skrivbord. Med Seesmic så kan du även uppdatera dina statusar/nätverk direkt i programmet. Seesmic Desktop skapas med Microsoft Silverligt. Några av funktionerna du hittar i Seesmic Desktop:

 • Mer än 50 olika tjänster stöds
  (Twitter, Facebook, LinkedIn, Flickr och många fler)
 • Stöd för plugins
 • URL-förkortare
 • Förhandsgranskning av förkortade URLer
 • Bilder direkt i flödet

Webbplats | Ladda ner | System: Win/Mac