Vad kommer i WordPress 3.0?

Det är inte allt för lång tid kvar tills WordPress 3.0 släpps. En version som har massa smaskigt att bjuda på. Denna version kommer att bli årets största. Inte minst för att man nu migrerar WordPress MU (Multi User) med vanliga WordPress. Man kommer alltså kunna konfigurera ett helt nätverk av webbplatser direkt i WordPress. Nu är det kanske inte så många idag som driver en installation av WordPress MU, utan endast har en vanlig installation. Men även den “vanliga” användaren kommer att se en hel del trevliga nyheter.

Vilka är då alla nyheter i kommande WordPress 3.0?

WordPress MU & WordPress blir tillsammans WordPress kort och gott

Multianvändarversionen har länge följt vanliga WordPress i hälarna. Nu har man alltså bestämt sig för att slå ihop WordPress  MU med vanliga WordPress. Något som inte minst troligen kommer att göra väldigt mycket för utvecklingen av MU-specifika tillägg och teman, men även för dokumentationen.

För den vanliga användaren som bara driver sin egna webbplats/blogg med WordPress så kommer man inte att märka någon skillnad, det innebära inte några extra krusiduller eller konstigheter. Har man inte specifikt aktiverat funktionen för att skapa ett nätverk av webbplatser (döpt Multisite fr.o.m 3.0) i konfigurationsfilen så kommer WordPress att fungera precis som vanligt, dvs en enkel installation.

Vill man skapa ett nätverk av webbplatser (aktivera det som tidigare kallats WordPress MU) så kan man lägga till följande rad i sin wp-config.php

Med denna rad i konfigurationsfilen så kommer ett nytt menyval att återfinnas under Verktyg->Nätverk, detta val tar dig till konfigurationsguiden för att aktivera ett nätverk av webbplatser.

Menyhantering

Menyhantering

Äntligen är nog vad många kommer att känna. Menyhantering har länge varit ett önskemål från communityn och nu kommer det alltså till slut. Menyhantering i WordPress 3.0 bygger på kod som WooThemes delat med sig av (från deras egna menyhanterare) (y)

Med menyhanteraren kommer man att kunna skapa anpassade menyer för sin webbplats/blogg baserat på sidor, kategorier, etiketter (tags), anpassade URLer osv. Temat man använder måste ha stöd för menyhanteringen för att den ska fungera på webbplatsen. Det handlar dock bara om någon rad kod som behöver bytas ut/läggas till (ungefär som att aktivera widgets i ett tema).

Twenty Ten

Nytt standardtema, “Twenty Ten”

Standardtemat “WordPress Default” har hängt med ett tag och det är dags att förnya sig. I och med detta så har man skapat ett helt nytt standardtema som har fått namnet “Twenty Ten“. Något som säkert kommer som en trevlig förnyelse för många. Man kanske inte tycker att det här nya temat är så märkvärdigt, men det är mer anpassningsbart direkt i adminpanelen än tidigare standardtema. Du kan bl.a enkelt byta ut bilden i sidhuvudet och även byta temats bakgrund. Det är ett tema med en bra grund. Många av de inbyggda funktionerna för teman är redan integrerade i Twenty Ten.

Vill du redan nu tjuvkika på det nya standardtemat så kan du göra det på http://2010dev.wordpress.com.

Andra nyheter

Man kommer även att hitta en hel del andra nyheter och förbättringar av befintliga funktioner i WordPress 3.o, bl.a:

  • Möjlighet att välja användarnamn själv vid installation
  • Förbättrat stöd för anpassade inläggstyper
  • Förbättrat stöd för taxonomis i hierarki (i samma stil som kategorier)
  • Författarspecifika templates

…och mycket annat. Man kan se en fullständig lista på nya/förbättrade funktioner i WordPress Codex (kommer säkerligen att uppdateras något).

WordPress 3.0 befinner sig just nu officiellt i “alpha (feature freeze)”-fasen, vilket betyder att man jobbar med att få all funktionalitet för de nya/förbättrade funktioner som ska vara med i 3.o på plats. Nästa fas är “beta”, dvs den fas då man testar så att alla funktioner fungerar som de ska i så många konfigurationer som möjligt. Något datum är inte satt för den första betan då man redan gått över måldatumet (25 mars). Det troliga är att vi kommer att se en beta rätt snart efter påskhelgen då man har förhoppningar om att kunna släppa WordPress 3.0 i april eller senast i början på maj.