utvald bild
9mar

11 Firefox-tillägg värda namnet

Jag gjorde en lista för ett tag sedan med några av de Firefox-tilläggen jag använder. Det är kanske dags med en ny lista, så här kommer 10 Firefox-tillägg värda namnet.

Xmarks

Detta är ett måste om man har flera datorer, använder flera webbläsare eller bara vill ha backup på alla bokmärken. Xmarks synkroniserar alla dina bokmärken. Man kan även synkronisera sina sparade lösenord. Xmarks har även ett antal extra små funktioner så som Google Search kategoriserad rankning, tags, webbplatsomdömen osv. Xmarks är kompatibelt med Firefox, Safari, IE, Chrome.

Ladda ner | Officiell webbplats

Web Developer

Ett absolut måste för webbutvecklaren. Ett utmärkt verktyg som är minst sagt beroendeframkallande när man pysslar med hemsidor. Man kan göra allt från att mäta avstånd på sidor till att visuellt visa alla divar i en design.

Ladda ner | Officiell webbplats

HTML Validator

Detta är det bästa tillägget för att validera webbplatser. Tillägget erbjuder 3 olika profiler att validera emot, t.ex samma profil som används hos W3C.

Ladda ner | Officiell webbplats

Aging Tabs

Ett tillägg som gör att olika aktivitet av flikarna ger olika färg. Dvs de mest aktiva tabbarna kan t.ex vara ljusare och ju längre en flik varit inaktiv desto mörkare blir den. Inställningsmöjligheter för att anpassa färger på de olika gamla flikarna. Bra för att hålla redan på många flikar när man jobbar mot webben.

Ladda ner | Officiell webbplats

Adblock Plus

Reklam kan göra en smått galen. Sidor med mycket reklam kan bli näst intill omöjliga att besöka. Men det råder Adblock Plus bot på. Inga mer jobbiga blinkande eller tungladdade flashbanners.

Ladda ner | Officiell webbplats

Download Statusbar

Gillar man inte den inbyggda filhämtaren i Firefox så är detta ett bra substitut. Inte minst för att man kan göra nerladdningar mer diskreta men ändå lättillgängliga. Man kan välja mellan att köra Download Statusbar som en egen listrad eller som en mini-variant i den vanliga statusraden.

Ladda ner | Officiell webbplats

Dummy Lipsum

Ytterligare ett tillägg som är smidigt att ha till hands när man bygger hemsidor. Med Dummy Lipsum så kan man generera utfyllnadstexter som vi känner igen som ”Lorem Ipsum”.

Ladda ner | Officiell webbplats

Extened Statusbar

Statusraden i Firefox är rätt begränsad som standard. Pysslar man med webbutveckling eller tycker att det är allmänt intressant med hur lång tid en sida laddas på, hur många bilder som laddas eller vilken bandbredd som används så är detta tillägget.

Ladda ner

Fission

Fission är ett trevligt litet tillägg som gör att adressfältet blir till en laddningsindikator. Bra för tydlig överblick på hur mycket av den aktiva sidan som laddats.

Ladda ner | Officiell webbplats

Coral IE Tab

Detta är den förbättrade varianten av tillägget IE Tab. Med Coral IE Tab kan man generera sidor i Firefox som de skulle ha visats i Internet Explorer. Denna förbättrade variant klarar av att köra Adblock i IE-läget och kan läsa cookies mellan renderingar.

Ladda ner | Officiell webbplats

ColorZilla

ColorZilla är ett smidigt tillägg när man vill matcha eller läsa av färger på nätet. Väldigt lättillgängligt med en liten ikon i statusraden.

Ladda ner | Officiell webbplats

Har jag missat något ”måste ha” tillägg för Firefox tycker ni?

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.