utvald bild
27okt

GfK, undersökningar eller telefonterror?

stop-callJag kan tycka att det är rätt kul att delta i undersökningar av olika slag ibland, då man kan få dela med sig av sin syn och sina åsikter. Har inga problem att genomföra undersökningar gratis, speciellt inte om det är inom ett område som intresserar. Detta naturligtvis till en viss gräns och ska man delta så ska det ske på ens egna villkor, när man själv känner att man har tid.

För mer en två år sedan så deltog jag i en undersökning från GfK (GfK Sverige AB), efter deltagandet i denna undersökning så undrade dom om de fick ringa för uppföljningsfrågor på den undersökning jag just hade deltagit i. Visst tänkte jag, det går bra. Någon uppföljning inträffade aldrig och jag tänkte inte mer på det.

Ett par månader senare så ringde GfK upp igen angående en annan undersökning och jag svarade att jag inte var intresserad av att delta. Det gick någon vecka till och ytterligare samtal kom. Jag klargjorde då för personen jag pratade med att jag inte var intresserad, i alla fall inte så länge man inte erbjuder något i gengäld för alla de undersökningar de vill att man ska delta i (dessa företag tjänar pengar på att utföra och sälja vidare resultat). Jag bad dem att plocka bort mina uppgifter från deras register. (Något man bara borde behöva be om EN gång.)

Men man ska inte tro att det slutade här inte. Telefonterrorn har pågått sedan det första samtalet. När man för 20:e gången ber att inte bli uppringd mer så börjar det bli lagom tröttsamt (det kan komma 3-4 samtal i veckan och då på de mest störande tidpunkterna). Ska det vara så svårt att respektera min ståndpunkt?

Så GfK, vad är det för verksamhet ni sysslar med? Undersökningar eller telefonterror? Och varför plockar ni inte bort personuppgifter ur era register på begäran?

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.