utvald bild
24aug

Rättssäkerhet, vadå?

The_Pirate_Bay_logoStockholms tingsrätt ålägger internetleverantören Black Internet att koppla bort The Pirate Bay från internet. Annars hotar en halv miljon kronor i vite.

Till en början så kan man konstatera att grundare och fildelare redan lämnat skeppet The Pirate Bay i och med det omtalade köpet (som högst troligen inte alls kommer att bli av). Med andra ord handlar detta inte längre om fildelningen av upphovsrättsskyddat material. Det handlar om ett rättssystem som totalt har fallerat.

Det går inte att se mycket logik i tingsrättens agerande längre och det ter sig allt mer sönderlobbade/påverkade av maffiaindustrin. Om man leker lite med logiken i tingsrättens åläggande här så skulle det lika gärna kunna låta så här…

”Omständigheterna är sammantaget sådana att Posten genom att tillhandahålla leverans av droger objektivt sett kan anses som medverkande till de olovliga förfogande av droger som användare av tjänsten och eventuellt andra gör sig skyldiga till”, står att läsa i domen från stockholms tingsrätt.

”För medverkansansvar krävs emellertid inte att Postens tillhandahållade av leverans är en förutsättning för eller nödvändig betingelse för att de olovliga förfogandena kommer till stånd. Att annan leverantör också levererar brev saknar i detta sammanhang betydelse,” skriver tingsrätten.

Värt att notera är att domen enbart förbjuder Posten att leverera olagliga varor. Domen säger inte att hela Posten ska stängas, endast att de nämnda varorna inte får levereras med hjälp av Posten.

Beslutet att lägga ner Posten vilar alltså helt och hållet på Postens styrelses axlar, även om det naturligtvis är svårt att se hur domen skulle kunna efterföljas på något annat sätt.

(Tack till OptionExplicit för parallellen)

Eller byt ut droger mot rån, internet mot vägverket osv, visst ter det sig rätt sjukt? Generellt så borde man enligt denna modell nu släcka ner hela internet (telefoni, vägar, posten ja listan kan göras lång) i Sverige då uppenbarligen alla internetleverantörer på ett eller annat sätt medverkar till medhjälp av brott. Ska man gå på tingsrättens linje så bör allt som kan användas för medverkan till medhjälp förbjudas/stängas av.

I Sverige är inte alla lika inför lagen!

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.