utvald bild
7jul

WordPress/WordPress MU blir ett

wordpress-and-muDet har gått en hel del rykten och ingen visste riktigt vad som skulle ske efter vissa uttalanden av Matt. Men de som sades i samband med WordCamp San Francisco, nämligen att WordPress och WordPress MU kommer att bli ett, är sant. Något som också Matt har bekräftat i efterhand.

Man har alltså för avsikt att slå ihop vanliga WordPress med multi-användarversionen WordPress MU. Mycket av den anledning att utvecklingen skulle kunna bli mer effektiv med båda versionerna under samma tak. Som det är nu så är WordPress MU den eviga eftersläntraren där man bygger funktionerna i vanliga WordPress och sedan tar ett annat team över och anpassar kodbasen för WordPress MU.

”Basically, the thin layer of code that allows WordPress MU to host multiple WordPress blogs will be merged into WordPress. I expect the WordPress MU project itself will come to an end because it won’t be needed any more (which saddens me), but on the other hand many more people will be working on that very same MU code which means more features and more bugfixes and faster too. It also means no more marathon code merging sessions.” – Donncha

Hur exakt detta kommer att ske är inte klart än. Man har uttryckt det som sådant att ”man ska bara behöva markera ett par boxar för att köra MU i sin installation”. Vad detta kommer innebära för den ”vanliga” användaren är svårt att säga, men utvecklarna säger att den vanliga användaren inte ska bli åsidosatt på något sätt. Vi får hoppas att man kan genomföra detta på ett bra sätt utan att göra WordPress för ”tungt”.

Som jag har förstått det så siktar man som utgångspunkt på att genomföra detta till version ~3.0. Hur pass det kommer att hålla får tiden utvisa.

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.