utvald bild
2jul

Påhitt & Båg

ror_testerRåd & Rön, tidigare tillhörande Konsumentverket, har under många år haft produktrecensioner för konsumenter. Men som jag har sagt under de senaste åren, detta är inte en seriös verksamhet längre. Man kommer konstant med recensioner som innehåller tonvis med faktafel, avsaknad av riktiga testfakta osv. Man har också gett sig in på marknadsområden där man tydligt inte alls hör hemma.

Jag har själv två katter och läser gärna när man gör olika tester av kattmat eftersom jag vill ge mina katter bra och nyttig mat. För ca: 1år sedan så gjorde Råd & Rön en test av kattmat som jag direkt reagerade på. Man hade väldigt tydligt missat flera väsentliga punkter för testerna och det var väldigt tydligt att allt man brydde sig om var priset, inte vad som var bäst för katten/konsumenten. Min misstro till värdet i Råd & Röns tester stärktes alltså än mer. Speciellt efter att jag hade undersökt testfakta mot produktfakta.


Det senaste och ett av de mest uppenbara lågvattenmärkena från Råd & Rön kom förra veckan då man hade testat olika systemkameror. Det är så många fel i undersökningen att man nästan undrar om dom haft ögonbindlar på sig när testerna gjordes. Testen går dessutom markant emot alla andra (oberoende) undersökningar. Nikon som hamnade i ”fel” ände mot alla andra seriösa tester har upptäckt alla de felaktigheter som testen visar

När vi läser testen i Råd & Rön finns det så många faktafel att vi undrar om det är en Nikon D90 de testat. Exempel på grava fel är:
· Antal megapixel
· Uppstartstid
· Exponeringsfördröjning
· Antal pixlar på LCD
· Storleken på LCD
· Vikt
· Objektivets brännvidd

Man har ifrån Nikon försökt att nå Råd & Röd för få svar på hur så många grava fel kan påvisas. Råd & Röd som tydligen inte klarar av att svara får nu istället ta emot dålig press eftersom Nikon valt att posta sina frågeställningar öppet efter uteblivna svar.

Mot en icke ont anande konsument så blir detta riktigt fult. Man har dessutom mage att ta bra betalt för dessa slags recensioner, pinsamt Råd & Rön!

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.