utvald bild
11jun

Uppgradera till WordPress 2.8

wp28upgWordPress 2.8 är släppt och man kan nu uppdatera sin blogg, antingen automatiskt eller manuellt. Jag vet att många känner sig osäkra över faktumet att uppgradera sin sida/blogg. Man är rädd att något kanske går galet eller att sidan inte kommer att funka som innan. För att lugna och försäkra er om att allt kommer att gå bra så följer här svar på några frågor inför en uppgradering av WordPress som man kanske har.

(Notera att de flesta frågeställningarna förutsätter att du använder minst WordPress 2.5 eller senare)

Vad bör man tänka på innan man uppgraderar till WordPress 2.8?

Det första man alltid bör tänka på innan man uppgraderar är naturligtvis att ta backup av sin WordPress-installation. Detta innefattar att spara alla personliga filer under /wp-content/. Dvs teman man använder, tillägg man använder, filer man laddat upp via webbgränssnittet och ev. extra mappar och filer för speciella tillägg. Oftast är det säkraste och lättaste att helt enkelt spara hela mappen /wp-content/. Nästa steg är att spara databasen, dvs alla inlägg, sidor, kategorier, etiketter osv. Det finns en guide för hur man tar backup av sin databas med phpmyadmin i WP-Support Sveriges dokumentation, detta är det säkraste sättet att få med all data som används av WordPress och dess tillägg. Det sista är att spara en kopia av konfigurationsfilen wp-config.php.

Det är väldigt sällan uppgraderingar går fel i WordPress, manuella som automatiska. Men att vara på den säkra sidan är alltid bäst.

Man kan i vissa fall behöva undersöka hur pass tillägg man kanske är i stort behov av är kompatibla med WordPress 2.8. Detta ska i det flesta fall inte vara några problem med tillägg som funkat bra under 2.7. Man kan oftast se i WordPress tilläggskatalog vilka versioner av WordPress ett tillägg är kompatibelt med. (Detta är speciellt viktigt att undersöka om man uppdaterar från äldre versioner av WordPress)

Vilket är bästa sättet att uppgradera, manuellt eller automatiskt?

Skulle inte säga att något av sätten är bättre än det andra. Gör man det på ett riktigt sätt manuellt så är det lika bra som den automatiska uppgraderaren. Men som namnet säger så är det väldigt mycket enklare att använda den automatiska uppgraderaren. Det kräver mindre jobb och du får automatiskt de nya språkfilerna installerade. För den som känner sig osäker så är den automatiska uppgraderingen att föredra. Vissa webbhotell har dock begränsningar som gör att man måste göra uppgraderingen manuellt.

Hur gör man enklast för att minimera risken att något kan gå fel?

99% av fallen en uppgradering går fel så beror det på att man inte läst instruktionerna. Så med andra ord, läs instruktionerna för uppgradering och backup noggrant! Har du tagit backup så gör det inget hur galet det än kan gå vid en uppgradering. Man ska vara medveten om att den automatiska uppgraderingen kan ta några minuter att genomföra, ha tålamod. En avbruten uppgradering kan riskera att saker går fel.

Är det något man måste göra innan, under eller efter uppgradering?

Regel nummer ett (man kan inte säga det för många gånger) är att alltid ta backup innan! Sen beror lite på om man väljer att uppgradera manuellt eller automatiskt.

Manuellt

När du uppgraderar manuellt så bör du alltid kolla om det förekommer ändringar i wp-config.php. Detta göra man genom att kolla i filen wp-config-sample.php som följer med i det nya paketet. Har man svårt att avgöra om något har förändrats i filen så kan man helt enkelt föra över sina nuvarande uppgifter från wp-config.php till wp-config-sample.php och sedan spara den nya filen som wp-config.php igen. I WordPress 2.8 så kan jag avslöja att den ända ändringen man gjort sedan 2.7  är att man har tagit bort ?> sist i dokumentet. Denna PHP-tag avslutas nu mer automatiskt av WordPress.

När man uppgraderar manuellt ska man ta för vana att alltid radera alla filer på servern förutom wp-config.php och mappen /wp-content/ innan man laddar upp de nya WordPress-filerna. Detta för att försäkra sig om att inga gamla filer ligger kvar och stör eller att filer blir ofullständiga/korrupta.

När alla filer är överförda så är det viktigt att man som enligt instruktionerna kör uppgraderingsskriptet för WordPress databas. Detta gör man genom att gå till http://<dinadress-till-wordpress>/wp-admin/upgrade.php i sin webbläsare och följer instruktionerna på skärmen.

Till sist så får man inte glömma att ladda ner de senaste språkfilerna om man inte laddat ner det Svenska WordPress-paketet, då även språkfilerna uppdateras för varje WordPress-version.

Automatiskt

Som nämnt tidigare så är egentligen det ända att tänka på vid automatisk uppgradering att man har tålamod då uppgraderingen kan ta flera minuter och uppgraderingssidan kan under en längre stund vara blank.

Övriga tips angående uppgradering till WP 2.8?

Har man följt anvisningarna i ovan ställda frågor så finns det inte så mycket att tillägga. Man bör kunna uppdatera till WordPress 2.8 utan problem. Din sida kommer med andra ord se likadan ut och funka precis som innan uppgraderingen.

Behöver du assistans eller söker mer information inför en uppgradering så är WP-Support Sverige sidan för dig.

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.