utvald bild
24jun

Internet snart olagligt

Olagligt
Olagligt

Man vet inte om man ska skratta eller gråta när man läser alla artiklar om mediaindustrin. Alla dessa lagar och medhåll från jäviga domare verkar ha gått dem totalt åt huvudet. Om man ska tro den utveckling som de tar nu så kommer snart Internet vara olagligt.

Igår så uppdagades det att Canal+ har polisanmält en man för att ha länkat till deras stream. Notera att detta är alltså Canal+ egna stream som sedan inte har skyddats ordentligt. Man vill alltså sätta dit någon annan för att man inte klarat av att skydda sitt eget innehåll. Man har dessutom inte upphovsrätten för sportevenemang som sänds utan endast signalrätten. Visst mannen har blivit tillsagd och man kan ifrågasätta varför han då inte tagit bort länken, men principen att polisanmäla någon för att denne länkar är absurd.

Man undrar ju vart gränsen ska gå. Jag har som ni själva beskådar en hemsida här. De flesta bilderna här äger jag upphovsrätt till. Jag har även texten ”© Copyright Mattias Tengblad” längst ner på sidan för att visa att mina bilder och innehåll är skyddat (om än att så är fallet per automatik utan att jag anger texten). Ska man då följa denna utveckling så borde jag snart kunna stämma folk för att dom länkar till min hemsida eftersom jag inte gett tillåtelse till någon att ladda ner bilder/innehåll utan endast att visa det på hemsidan, innehåll laddas ju ner av webbläsaren när någon besöker sidan (cache). Med andra ord blir det ju medhjälp till upphovsrättsbrott om någon länkar till min sida. Det låter väl vettigt…? Det skulle bli ungefär lika korkat.

Det börjar bli dags att anmäla alla internetoperatörer, alla sökmotorer osv också nu, eller är inte alla lika inför lagen?

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.