utvald bild
8jun

EU-valet: Vaknar de etablerade nu?

pp-eu09Att dom stora partierna gjort ett riktigt dåligt val är det ingen tvekan om och Piratpartiet har tågat fram som en ångvält, ett parti som inte tagits riktigt på allvar. Men nu har vi det svart på vitt. Många visar sitt missnöje med sittande regering som är så förtvivlat teknikinkompetenta och som totalt kör över allt från grundlagar till personlig integritet, för det mesta som marionetter för maffiaindustrin även kallad nöjesindustrin.

Även Miljöpartiet har gått fram mycket, något som jag ser som väldigt positivt.

Den stora frågan så här efter något som borde vara en fet käftsmäll på de etablerade partierna är om man kommer att öppna ögonen och om man på ett demokratiskt sätt kommer att följa folkets vilja i dessa frågor? Eller kommer det att krävas än mer illvilja och framgång för Piratpartiet i ett riksdagsval?

Fortsätter man på samma linje och bara blint följer all lobbying från nöjesindustrin i de etablerade partierna så tror jag att vi kommer att se ett Piratparti 2010 som stormar in i riksdagen. Många verkar onekligen underskatta Piratpartiet och de unga rösterna. Vi kommer säkerligen även se andra mindre partier som roffar åt sig flera mandat från de stora partierna om man fortsätter att köra över folket på det sätt man gjort under senaste åren. Ett EU-val kanske inte säger så mycket om inrikespolitiken men ett riktmärket är det alla gånger och många direktiv skapas från början i EU.

valresultat

7.1% och ett mandat i EU kan tyckas fjuttigt, men det är det egentligen inte när man pratar i termen EU. Det är ett resultat som visar vad rätt många tycker, Piratpartiet får t.ex här fler röster än Vänsterpartiet, Centern och Kristdemokraterna och är således de fjärde största partiet. Man ska flika in här att Piratpartiet är ett av de nyaste partierna och arbetet har skett utan en massa pengar som de stora partierna har, något som borde vara rätt talande.

Svenskarna har gjort sitt genom att ge partier med vettigare ställning fler mandat i EU-parlamentet. I övriga Europa ser det dock inte allt för trevligt ut där man har gett EPP-ED (moderatliberala) flest mandat, nämligen de som driver integritetsfrågor och andra känsliga teknik frågor åt helt fel håll. Ska EU skapat ett nytt Kina?

Slutsats, ett bra val i Sverige, ett mindre bra val för Europa.

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.