utvald bild
29maj

Står APB över lagen?

jolly_rogerEfter att IPRED-lagen infördes 1 april så var det ett par bokförlag med hjälp ifrån Antipiratbyrån som var först ut med att begära ut uppgifter om ett IP-nummer från ePhone. Det framkom ganska snabbt att FTP-servern man hade hämtat ”bevisning” ifrån krävde inloggningsuppgifter och på så sätt inte var allmänt tillgänglig (som APB ville få det till). Röster höjdes direkt av bland annat säkerhetsexperten André Richardsson om att detta rörde sig om dataintrång. Antipiratbyrån och framförallt Henrik Pontén var snabbt framme och tyckte att detta var förtal, men kunde samtidigt inte motbevisa uttalandet.

Nu har det bekräftats att servern var lösenordsskyddad och att man med största sannolikhet inte hade tillåtelse att beträda servern ifråga. Det finns naturligtvis fortfarande möjligheter till att man på ett lagligt sätt fått tillgång till uppgifterna, men det finns i dagsläget ingenting som talar för att detta är fallet. Antipiratbyrån verkar inte kunna visa rätten motsatsen heller.

Jag har nämnt det i tidigare inlägg och nämner det igen, IPRED är en lag som är som gjord för att missbrukas och detta är ju just vad Antipiratbyrån gör direkt. Inte nog med att bevisningen är skrattretande dålig (läs ePhones svar till rätten (PDF)) så tycks man alltså även med uppsåt begå brott för att stämma folk. Något som mest liknar organiserad brottslighet.

Det borde nästan finnas två anledningar till att anmäla Antipiratbyrån idag. Falsk angivelse och dataintrång. Det senare har man tydligen redan gjort en polisanmälan för.

Falsk angivelse, att ange en oskyldig till åtal, med uppsåt att den oskyldige ska bli dömd som skyldig till ett brott som denne inte har förövat. Straff: fängelse i högst 2 år. Vid ringa brott böter eller fängelse i högst 6 månader.

Det är dags att någon seriöst börjar fundera på det jag nämnt tidigare, nämligen att börja granska hur dessa organisationer genomför sina metoder. Metoder som verkar minst sagt skumma.

En slående kommentar av Daniel på IDG:

Jag vet inte vad det är med Antipiratbyrån egentligen. Dom verkar vara fast beslutna på att förinta sitt eget förtroende, få in Piratpartiet i EU samt riksdag och att göra fildelning av copyrightskyddat material lagligt.

Inte nog med att man som här skjuter sig i foten, man gör det åtta gånger, laddar om och skjuter en salva till. Sen väntar man nån månad, mutar nån domare eller myglar på nåt annat sätt och drar iväg ett magasin i andra foten. Helt hysteriskt roligt, klantigt och ack så bra reklam för Piratpartiet.

Det ska bli väldigt intressant att se hur det svenska folket visar sitt missnöje mot dessa lagar i och med EU-valet.

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.