utvald bild
27apr

Ubuntu, ur min synvinkel

thumb-ubuntu-linux-3dNu har jag kört Ubuntu på den stationära datorn ett tag och känner att jag är mogen för att ur en linux-amatörs synvinkel ge det en recension. Notera är att jag är ingen ”fanboy” av varken Windows (Microsoft) eller Linux. Jag försöker alltid ge varje program/OS en ärlig chans innan jag uttrycker mig.

Jag har kört Ubuntu 8.10 Desktop 64 under en tid för att testa och se hur pass medgörligt det är som desktop-version. Min stationära dator är en AMD64 x2 3800+, ASUS nForce 570 sli, ASUS GeForce 8500GT 512mb, 5gb 533mhz ddr2 ram.

Prestanda

Det första jag märkte när jag installerade den ”vanliga” desktop-versionen var att prestandan kändes extremt dålig, och detta då efter att ha installerat de stabilaste(?) drivrutinerna för hårdvaran. Det fanns helt enkelt inget annat val än att börja om med AMD64 versionen. En klar prestandaförbättring mot den vanliga versionen, men fortfarande långt ifrån samma prestanda jag får i Windows Vista tyvärr.

Filsystemet känns extremt slött. Jag testade t.ex att klocka (ta tid) filöverföring ”ext3 till ext3” (i Ubuntu) mot ”ntfs till ntfs” (i Windows Vista), skillnaden på 80gb data är markant till fördel för ntfs. Många processer maxar direkt båda processorkärnorna vid mindre hantering. Större delar känns alltså väldigt halvdant prestandamässigt i desktop-miljö.

Det finns säkert massor med fler inställningar jag har kunna utföra för att förbättra prestandan ytterligare, men att efter en månads pillande inte kommit mycket längre på den biten så tycker man inte längre att det är speciellt intressant att fortsätta försöka. Dessa delar borde direkt anpassas vid en installation av Ubuntu och inte kräva så enormt mycket extra arbete som det gör.

En av de få riktiga prestandafördelarna man märker av är minneshanteringen som är mycket bättre än den i Windows-miljö, men med 5gb ram i datorn så spelar detta mindre roll då allt ändå flyter på väldigt bra i även Windows-miljö.

Användarvänlighet

En annan fördel med Ubuntu är de stora programbibliotek som finns och som man med bara några få klick kan installera program och tillägg med. Nackdelen här är dock att dessa bibliotek ofta känns ”out-of-date” och programmen kräver många gånger att du via terminalkommandon konfigurerar dessa, något som för en normal desktop-användare kommer att känns väldigt pilligt och onödigt jobb. Vill du dessutom hålla dig uppdaterad så faller hela fördelen med biblioteken då du blir illa tvungen att utföra installationen manuellt via terminalen, och ytterligare uppdateringar av samma program blir genast än mer bökigt.

Ubuntu skärmdump
Ubuntu skärmdump

För många av ändringarna man vill göra i Ubuntu så kommer det med att memorera ett par kommandon, något som inte kan ses som speciellt användarvänligt. Det känns med andra ord som om Ubuntu ännu inte riktigt är redo att köras på en generell användares PC, utan är fortfarande mer ämnat för entusiasterna. Det kan till en början vara kul att fixa och pilla med olika lösningar i Ubuntu för att få det som man vill, men man tröttnar helt enkelt efter ett tag att sitt och leta efter kommandon hit och dit. (En användare med mer än grundläggande linux-kunskaper kommer antagligen inte känna så.)

Slutsats

Ubuntu är på många sätt trevligt och med många faktiskt riktigt bra open source program så gör det sig riktigt bra, men användarvänligheten saknar fortfarande en standard som funkar för alla program och inställningar. Speciellt om man är benägen att göra inställningar med visuell hantering. Jag bör kunna ställa mig till skaran som är över medel datorkunnig, och har inga problem i sig att rätt snabbt hitta lösningarna för olika inställningar och sköta dessa via teminalkommandon, men även för mig känns detta alltså inte tillräckligt användarvänligt och effektivt.

Man ska naturligtvis väga in att detta är ett fritt OS och det finns mycket guider och gratis support mot att man får lägga ner lite mer jobb själv. För en person som endast använder datorn för att surfa och skriva ett eller annat dokument så kan man komma rätt långt med Ubuntu på ett relativt enkelt sätt. Men är du en användare som använder datorn till mer än bara surf och ordbehandling så kan jag tyvärr inte se Ubuntu som ett användarvänligt alternativ, då det kräver mer jobb och specialiserad kunskap än det i längden är värt.

Jag tycker dock Ubuntu har något genuint att jobba på och kommer säkerligen under de närmaste åren att utveckla sig till ett än mer intressant operativsystem.

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.