utvald bild
8apr

Lägre utvecklingstakt för WordPress

wp_statsBåde utvecklare och användare kan kanske pusta ut lite efter den nästa tokiga takt som utvecklingen av WordPress hade under 2008. Under det första kvartalet i år så har vi än så länge sett en mycket lägre takt i utvecklingen, kanske till och med för låg när det gäller att åtgärda buggar för 2.7 grenen.

WordPress 2.8 var från början planerad att släppas redan i början på 2009, men vi såg att man redan inför 2.7.1 började slå av på takten. Flera väsentliga buggar åtgärdades inte ens med i 2.7.1 till mångas missnöje. En version 2.7.2 finns på agendan men har egentligen aldrig haft någon preliminärt datum utan man har bara helt koncentrerat sig på 2.8. Det nya datumet för WordPress 2.8 var satt till 1 april, men utvecklingen har stått på runt 30-35% den senaste månaden och det kommer nog dröja innan vi får se vare sig en 2.7.2 eller en 2.8 då det finns mer än 550st aktiva rapporter (med 2.7.2 rapporter inräknade).

Vad som kan oroa med det här är att man faktiskt gett lite ”hintar” här och var om att allt kanske inte funkar så tillfredsställande i utvecklingsgruppen och att man mer eller mindre just nu saknar folk för densamma. Man har skapat sig en inre stängd grupp av utvecklare som tyvärr nog stöter bort en del duktiga personer.

För oss andra så kan detta kanske vara lite skönt med en lägre mer sansad takt i utvecklingen där alla kan hänga med. WordPress är trots allt ett riktigt kompetent verktyg som det är redan idag. WordPress 2.7.x har i skrivande stund laddats ner 4,254,988 gånger!

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.