utvald bild
27apr

Integritetsmärkt bredband

i_integrity_logo_texte7054Banhof har startat ett mycket bra initiativ med ”Integritetsmärkt bredband”. Frågan att ta ställning till idag för operatörerna är om man tänker gå emot en direkt integritetskränkande IPRED-lag eller om man kommer att bryta mot lagen (lagen om elektronisk kommunikation (2003:389)) som bl.a säger

6 § Trafikuppgifter som krävs för abonnentfakturering och betalning av avgifter för samtrafik får behandlas till dess att fordran är betald eller preskription inträtt och det inte längre lagligen går att göra invändningar mot faktureringen eller avgiften.

Något som alltså bör göra IPRED tandlös om operatören följer lagen (2003:389). I dagsläget har flera operatörer redan anslutit sig till iNTeGriTY, senast idag så gick Tele2 ut med att man inte heller kommer att spara information om kundernas IP-nummer. Kvar har vi dock speciellt 3st jättar på marknaden, Telenor (med Bredbandsbolaget), Telia och Comhem.

Framför allt Telia och Comhem verkar vara de operatörer idag som tycker att det är helt ok att kränka kundernas integritet. Jag hittade bl.a ett inlägg på Fairshopping, där Comhem’s svar är minst sagt förlöjligande. Comhem (som jag själv har) verkar inte speciellt intresserade eller kunniga i att skydda sina kunder.

Jag har ställt Comhem mot väggen och begärt svar på vissa frågor via iNTeGriTY’s hemsida, har inte din operatör anslutit sig än? Ställ dem mot väggen du också genom att använda formuläret här. Får inte jag de svar jag vill ha från Comhem, och om dom inte ansluter sig till ”Integritetsmärkt bredband” så kommer i alla fall jag att säga upp min abonnemang (detta inklusive telefoni och digital-tv) så snart bindningstiden går ut.

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.