utvald bild
1apr

Dagen då integriteten försvann

warIdag är alltså dagen då IPRED-lagen har börjat gälla. Många med mig önskar nog att det var ett april-skämt, men faktumet kvarstår. Det är en lag som har blivit fram-lobbad av framför allt amerikanska affärsintressen, en lag som i princip bryter mot våra grundlagar och inte minst gör vardera svensk internetanvändare till ett möjligt mål för nöjesindustrins giriga krig.

Jag är för att gynna skapare, men absolut inte bolagen, och absolut inte på detta integritetskränkande sätt. Lagen kommer inte att förändra faktumet att fildelning finns och kommer att fortsätta finnas på samma sätt. Den kommer enbart att inskränka på svenskens integritet. Det är inte en lag som hade behövts här utan en nöjesindustri som börjar inse att deras modell inte längre är hållbar.

Vad lagen kommer att bevisa ytterligare en gång är att fildelare är villiga att betala för kunna ladda ner material i och med tjänster för att göra internettrafik anonym (Ivacy, Ipredator, Dold osv), större delen hade nog sett att det vore på ett lagligt sätt. Vissa vill se detta som att ”fildelare vill betala för att vara olagliga”, men vad det egentligen handlar om är att man vill tillgodose sina intressen i att kunna ta del av kulturellt material på ett effektivt sätt enligt den modell som tekniken tillåter idag. Hade branschen t.ex istället valt att erbjuda tjänster eller godtagit skattesatser för samma slags tjänster lagligt så hade man helt plötsligt haft en helt ny inkomst som aldrig hade funnits innan, och man hade visat att man är villiga att gynna kunden också, inte bara sig själva. Med andra ord gynnat alla parter!

Lär mer i mitt inlägg ”Fildelning, rätt eller fel?” »

Vad som egentligen är mest skrämmande med denna lag är att vem som helst kan hamna på fel hemsida, få datorn infekterad, missa att kryptera sin trådlösa anslutning och plötsligt har man ett brev där ett privat bolag har begärt ut dina personliga uppgifter för att kunna utpressa dig på flera tusen kronor för något som du kanske inte alls har gjort. ”Betala nu eller gå vidare till rätten och betala 10 gånger så mycket”. Hur många kommer inte att gå på en sådan utpressning om man är mindre vetande och dessutom inte har den finansiella grunden för att ta det till rätten? Vilken chans har du mot ett storbolag i ett civilrättsmål, där bevis kan vara t.ex manipulerade skrämdumpar?

Åke 37år har köpt ett nytt trådlöst modem, han är inte så van vid nätverksinställningar men klarar av att koppla in modemet utan problem. Åke har två tonårspojkar som grannar, dessa pojkar är rätt duktiga tekniskt och hittar snart Åkes öppna nätverk. Pojkarna använder nätverket för att ansluta sig till illegala fildelningsnätverk.  3 veckor senare får Åke ett brev från ett privat företag med krav på att betala en summa av 35000kr för att hans IP-nummer har använts för att tillgodose upphovsrättsskyddat material.  Om Åke inte betalar så kommer saken att tas upp i rätten med ett stämningskrav på 350 000kr.

Detta är fiktivt, men fullt möjligt och inte minst, det har skett i andra länder i Europa och i USA där samma slags utpressning är tillåten. Vad man ska inse här också är att dessa stämningar som skett i andra länder har inte gett artisterna i fråga en ända krona, utan enbart tagits av bolagen själva. Totalt inkompetenta uttalanden från t.ex Lars Gustafsson på lfpi, eller Henrik ”IQ-badboll” Pontén borde visa vilken sandlåde-nivå dom kommer att hålla det på.

Jag tror att väldigt många kommer att nappa på tjänster som Ivacy, Ipredator, Dold, Relakks bara för att vara på den säkra sidan. Kanske har man tonåringar som det är svårt att alltid hålla koll på vad dom gör på nätet eller så är man helt enkelt bara rädd för att få skadlig kod i datorn eller på annat sätt hamna i storbolagens synfält. En stämning på flera tusen kronor eller vara på den säkra sidan för 45-50kr/mån, då blir nog inte valet för svårt. Naturligtvis kommer även de som vill fildela ostört att använda dessa tjänster och på så sätt göra lagen verkningslös.

Man önskar att man kunde säga att detta endast gagnar den illegala fildelningen, men sanningen är nog den att man även gagnar annan grov brottslighet med allt mer förekommande av stängda och anonyma nätverk. Det utvecklas och finns redan nu anonyma program som i princip gör lagen tandlös eftersom man aldrig kommer kunna använda den. Ett exempel är OneSwarm som kanske kommer att bli en efterföljare till torrents.Vi kommer säkerligen även att se än fler uppstickare av den här typen.

Man kan bara hoppas att detta är de stora mediabolagens sista kipande andetag för girigheten och att man snart inser att folk vill betala för bra lagliga tjänster. Dessa lagar har inte förändrat statistiken för illegal nerladdning i något land än och lär knappast göra det heller.

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.