utvald bild
2mar

Fildelning, rätt eller fel?

Med all den buzz som har blivit runt om The Pirate Bay -rättegången så är det svårt att låta bli att säga sitt. Rätt eller fel att fildela? Var ligger moralen?

Magiska pengar

1091781_62115230Den mest intressanta delen i diskussionen kring fildelning är detta snack om ”utebliven inkomst”, pengar som på något magiskt sätt skulle finnas på marknaden om inte fildelning fanns.

Det finns säkert ett antal personer bland fildelarna som aldrig köper något utan enbart ”bränner eget”, men jag tror överlag att den siffran är försvinnande liten då de flesta fildelare faktiskt köper det dom verkligen tycker om. Den äkta varan är fortfarande den äkta varan. Samma personer som aldrig köper något skulle antagligen inte göra det om fildelningen inte fanns heller av den anledningen att dom helt enkelt inte vill lägga pengar på det, eller så skulle dom använda tillgången till radio/tv/tidningar som finns på ett helt annat sätt. En fildelare som köper det dom verkligen gillar använder ju högst troligen den kvot av inkomst dom har råd att lägga på kultur, inte skulle det helt plötsligt finnas flera hundra kronor mer i plånboken per månad för att fildelningen inte fanns? De kära bolagen tycks ändå tro att det magiskt skulle finnas en massa mer pengar i hushållen.

Att överleva?

Diskussionerna går också mycket i att det finns artister som inte klarar sig på sin inkomst pga fildelningen, skivbutiker som måste stänga osv. Tråkigt säger jag då. Dessa artister/butiker skulle högst troligen inte klara sig utan fildelningen heller. Den enkla anledningen till det är helt enkelt att marknaden har blivit så mycket bredare med internet då folk på ett helt annat sätt kan utforska kultur över gränserna och inhandla det man vill ha på ett mer effektivt sätt. Med andra ord är konkurrensen mycket hårdare än vad den varit tidigare. Exempel på ett sätt som bolagen försöker motarbeta denna konkurrens är ju att inför landsrestriktioner på lagliga onlinetjänster. Jag vet inte sedan när det blev självklart att man ska kunna leva på att skapa musik? Är det inte tillräckligt många som gillar musiken så är det kanske så att det bara är meningen att vara en hobby? En helt naturlig utveckling!

Alla dom som pratar om förlorade inkomster verkar helt blunda för alla dom olika oberoende undersökningar och den statistik som finns. Dvs att konsumtionen av kultur ökar varje år, marknaden växer, och så sitter man och vill påstå att ”man inte kan överleva pga fildelning”. Det är som att säga att 1+1 = 3. Det går inte ihop. Kan man inte inse att det är för att kanalerna för hur kultur intas ändras och en modell som inte följer med utvecklingen så får man, tycker jag, skylla sig själv. Bolagen idag har en modell som varken är gynnsam för artister/skapare eller konsumenter. Tänk om, tänk rätt!

Det är skillnad

Vad bolagen verkligen måste lära sig skilja på är en allmän fildelare (någon som laddar ner för eget bruk) och en kriminell (någon som kopierar för att tjäna pengar). Det är en väldig skillnad eftersom den allmänna fildelaren är också dess faktiska konsumenter och så länge man inte kan anamma tekniken och skapa lagliga tjänster utan en massa märkliga skydd, restriktioner och överpriser så kommer den olagliga fildelningen överglänsa den lagliga. Det är som att skjuta sig själv i foten och sedan skylla på någon annan.

Rätt till ersättning

Att skapare ska få sin del kakan tycker jag är självklart, vad jag tycker är mindre självklart är under vilken modell dom ska få det. Dagens modell är allt annat än hållbar och definitivt inte gynnsam för konsumenten.

Om nu The Pirate Bay tjänar pengar direkt på den faktiska nerladdningen så är det förkastligt, nu tvivlar jag väldigt mycket på att så är fallet.vhs1984 Som jag förstått det så handlar det snarare om inkomster och utgifter för att kunna driva en tungt belastad sida. Att flika in med är att man även faktiskt hjälper fram flera nya artister och många inser fördelarna och använder tjänsten för att faktiskt marknadsföra sig.

Moralen?

Att den moraliska biten blir lite snedvriden kan jag ställa mig bakom, men mycket tackvare motverkande storbolag som kör över länders grundlagar och pissar på sina kunder. Något som nog gör att många känner att det blir moraliskt ”ok” ändå att fildela. Många tror jag även håller upp moralen i det genom att dom faktiskt köper det dom gillar.

Om bolagen ska få fortsätta skapa detta rättsosäkra samhälle för att motverka den faktiska konsumenten så är det mycket skrämmande! Jag skulle vilja se den dagen någon kan lägga fram faktiska bevis för den talan som bolagen vill föra fram hela tiden. Avsaknaden av logik är lika total som fakta.

Slutsats

Om jag ska svara på min egen fråga. Fildelning rätt eller fel? Då blir nog slutsatsen att är man ärlig som konsument i slutändan och köper det man gillar så ser jag inga fel med det eftersom de lagliga online alternativen egentligen inte finns, och finns dom så är dom försedda med en massa skydd och restriktioner som bara gör att man istället känner sig lurad som kund. Jag skulle gärna betala för att kunna lyssna igenom musik osv. via tjänster som Spotify m.fl. om det vore så att man blev erkänd som konsument.

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.