utvald bild
28dec

Open source mentaliteten i Sverige?

Jag har under den senaste två åren haft väldigt bra insyn i hur open source funkar och också hur den svenska mentaliteten ser ut gentemot open source. Ibland är vi svenskar skrämmande otacksamma och ”bara ska ha”.

Open sourceOpen Source

Open source är något som kommer i allt större utsträckning och i allt fler former. Det kan handla om allt från mindre webbskript till professionella serversystem. Något som även de svenska företagen verkar märka, inte minst för att det faktiskt oftast handlar om program som är gratis och som har fri support.

Det verkar dock generellt som om att folk inte riktigt vet vad open source verkligen handlar om mer än att det är en öppen källkod och att det är gratis. Det handlar ju faktiskt också om flera tusen människor som dagligen gör gratis arbete för de olika projekten, något som inte riktigt gemene svensk verkar inse.

Det går bra att klaga men inte tacka. Lite så verkar en del personer tycka att det ska vara, men det är nog just dessa människor som saknar kunskap om vad open source står för.

Gratis fast det kostar?

Idag är all tid pengar så är det bara. Vare sig man vill det eller inte. Ändå så finns det massor med människor med stora hjärtan som gärna hjälper till helt gratis. Här skulle gemene svensk behöva bli bättre på att visa sin uppskattning! Speciellt företagen. Det behöver inte handla om pengar utan allmän uppskattning.

WordPress Sverige

Om man kollar lite närmare på projektet WordPress som jag personligen är delaktig i så är det ett projekt där vi i den svenska delen är väldigt få människor som arbetar, men vi arbetar hårt. Det finns idag flera svenska företag (små som stora), organisationer och statliga instanser som är bra på att använda WordPress för att publicera material, men mig veterligen så är dom desto sämre på att ge något tillbaka till communityn. Detta är något företagen måste bli bättre på!

I andra delar av världen så är man mycket bättre på det här med att uppskatta open source projekt öppet och ekonomiskt. Det kostar faktiskt att driva dessa saker även fast dom är gratis att använda!

Ett bra exempel på svenska företag som har annamat detta med open source på ett bra sätt är Binero. Fler borde följa efter.

WordPress svenska portal och dess arbete med officiella översättningar har funnits ungefär 1½ år och har under denna tid mottagit sammanlagt 632kr i donationer. Då är det fem personer totalt som donerat, och därav inget företag eller organisation. Binero är det ända företaget som visat sitt intresse som företag i att stötta ett arbete med WordPress genom att erbjuda sina webbhotellstjänster för att driva en svensk support-community.

Tacka för hjälpen

Nu ska man se till att även om allt kostar så handlar inte all uppskattning om pengar utan att ge något tillbaka till communityn, att visa sin uppskattning personligen i ord. I förhållande tillTack hur många som använder WordPress så är vi få, väldigt få som lägger ner tid på att verkligen hjälpa andra med information och support. I Sverige har det nog blivit så att många tycker inte ens att det är roligt att hjälpa andra för man får knappt ett tack tillbaka.

WP-Support Sverige har vi en skara som vet hur man gör, dels genom att ge tillbaka och dels genom att visa sin uppskattning i ord. (Ni som visar uppskattning ni vet vilka ni är, fortsätt på samma sätt! Det betyder mer än ni anar). Men i förhållande till användandet så är det fortfarande för få som överhuvudtaget visar uppskattning.

Vi måste bli bättre på det här i Sverige om vi ska fortsätta att ha personer som ställer upp helhjärtat i open source projekt.

Vad kan man göra?

Att visa uppskattning är inte svårt och det behöver inte tag lång tid. Visa dom som hjälper dig att du uppskattar den hjälp du får / det dom gör. Skicka en slant till projektet, temaskapare, tilläggsskapare, communityn, översättare. En slant kan ju som bekant betyda 50öre om det är de man kan avvara. Handlingen är viktigare än summan. Man kan visa uppskattning genom att skriva några rader väl valda ord. Man kan visa uppskattning genom att bli en del av communityn och hjälpa andra.

Ta inte open source och dess fria support förgivet!

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.