utvald bild
15okt

Tankar kring WordPress 2.7

WordPress 2.7 kommer att vara en rätt stor uppdatering, inte minst utseende/uppläggs-mässigt. Redan version 2.5 var en stor omställning på det området. Nu går man in för att få in så mycket information på så liten plats som möjligt för att man ska slippa scrolla sig fram till saker.

Som en första reaktion så låter ju detta bra och användarvänligt, men frågan är om det verkligen blir det i verkligheten. Jag har en utvecklingsblogg som jag nästan dagligen uppdaterar från WordPress trunk, dvs jag kör hela tiden den senaste utvecklingsversionen.

Utvecklingsversion av 2.7
Utvecklingsversion av 2.7

Min känsla så här i början är att denna tanke med användavänlighet blir en aning rörig i verkligheten. Det blir svårt att snabbt skilja på olika element i upplägget. Det blir alltså nästan för mycket information på för liten yta (kör med 1280×1024 i upplösning). Frågan är alltså om inte saker blir för röriga att hitta istället för att man scrollar sig fram till vissa grejer.

Nu är natruligtvis inte allt dåligt med det nya upplägget. Det är ju en bra tanke i grunden som säkerligen kommer att förbättras vart efter och det hänger med en hel del intressant funktioner i upplägget.

Ett exempel på detta är att man kommer att kunna styra bättre vad som ska visas och inte i de olika panelerna efter vilka funktioner man själv använder mest. Panelerna för olika tillägg får också bättre utrymme.

Intställningsvy för paneler
Intställningsvy för paneler

En annan trevlig funktion som kommer med WordPress 2.7 är snabbredigering. Detta innebär att man kommer att kunna snabbredigera metainformation direkt i redigeringslistan. Man behöver med andra ord inte öppna hela sidan för att redigera mindre grejer.

Snabbredigering
Snabbredigering

I övrigt så kommer man kunna göra fler förinställningar för media, vilket underlättar mycket för snabbare infogning i inlägg/sidor.

Man kommer även kunna leta efter nya tillägg direkt i sin tilläggpanel och behöver alltså aldrig lämna sin sida för att installera nya tillägg.

Uppgradering av WordPress kommer att kunna ske automatiskt, ungefär så som tillägget för automatisk uppgradering har fungerat hittills. Detta har jag dock inte kunnat testa än då det inte verkar vara en funktion som är klar än.

Nu ska man ju naturligtvis inse att detta är en utvecklingsversion än och ändringar görs dagligen efter den feedback man får in.

Vill man prova på hur det kommer att se ut och fungera i WordPress 2.7 så kan man ladda ner trunk-versionen. Denna bör inte köras på en sida som körs live, utan endast för att testa. Svenska språkfiler för utvecklingsversionerna uppdateras konternuerligt och kan hittas i här.

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.