utvald bild
2jun

Användbara Firefox-tillägg

Av naturliga skäl som designer så använder man ju Mozilla Firefox. En av de stora fördelarna är ju dom många gånger mycket trevliga tillägg som finns. Jag tänkte med andra ord lista dom tillägg jag använder här.

Adblock Plus

Adblock plus är den perfekta lösningen på att slippa all reklam som nu mer förekommer på dom flesta större sidorna. Enkelt att sköta och uppdateras ofta. Med ett enkelt högerklick så kan man välja att blockera en specifik bild.

Adblock Plus

Ladda ner

ColorZilla

Pysslar man med grafik eller hemsidor på något sätt så är detta ett underbart tillägg som kan hjälpa dig att hitta den där exakta färgen. Med två klick har du enkelt fått upp färgkoden för valfritt objekt på en hemsida eller bild. Som sagt ett måste för designern.

ColorZilla

Ladda ner

Download Statusbar

Tycker du att den inbyggda filhämtaren är irriterande i Firefox? Då är detta en bra lösning med mycket inställningar och val. Själv gillar jag att använda den i miniformat (enligt bilden nedan). För den som gillar att pilla så finns även valet att ändra färgerna själv i detta tillägg.

Download Statusbar

Ladda ner

Fasterfox

Tycker man att Firefox är segt, eller bara vill få det allmänt snabbare. Då bör man använda Fasterfox! Med detta tillägg kan man göra allt från mindre prestandainställningar till avancerade nätverksinställningar. Man behöver inte vara någon expert på området heller, det finns förinställda inställningar som funkar utmärkt.

Fasterfox

Ladda ner

Favicon Picker 2

Ser dina bokmärken tråkiga ut eller gillar du att ha ordning och reda. Då kommer du gilla Favicon Picker 2. Det är ett tillägg som tillåter dig lägga till favoritikoner till dina bokmärken som inte redan har det. Det måste inte vara just .ico-bilder heller utan funkar lika bra med png, jpg eller gif också.

Favicon Picker 2

Ladda ner

Foxmarks

Foxmarks Bookmark Synchronizer är ett enkelt sätt att kunna ha sina bokmärken på flera datorer och/eller som backup. Man skapar ett konto hos Foxmarks där man sedan har sina bokmärken online som backup. Foxmarks synkar sedan automatiskt dina bokmärken i Firefox för att alltid vara ”up to date”.

Foxmarks Bookmark Synchronizer

Ladda ner

HTML Validator

Ett måste för hemsidefixaren. Med detta tillägg kan du lätt hålla koll på hur pass dina sidor validerar mot W3C-standarden. En liten ikon i statusfältet visar om sidan validerar eller inte, med ett dubbelklick på densamma så får man upp källkoden med ev. fel eller varningar markerade och förklarade enligt standarden.

HTML Validator

Ladda ner

IE Tab

Här är ytterligare ett tillägg som kan vara till bra hjälp vid webbutveckling. Vissa har fortfarande inte fattat det här med webstandard och i och med det så funkar inte vissa sidor speciellt bra i Firefox. Då kan detta tillägg vara bra att ha tillhands. Man kan helt enkelt öppna en tab som är Internet Explorer specifik i firefox.

IE Tab

Ladda ner

Linkification

Linkification är ett bra tillägg om du besöker sidor som har länkar som inte är hyperlänkar. Linkification gör automatiskt om textlänkar till direktlänkar. Funkar även för e-postadresser.

Ladda ner

PDF Download

Har du som många andra upplevt att många webbläsare har förmågan att hänga sig om man försöker kolla på PDF dokument direkt i läsaren? Detta tillägg hjälper till att göra valen lite enklare när du kommer i kontakt med PDF-filer.

PDF Downloader

Ladda ner

Ordlistor

Inte att förglömma är att man sedan senare versioner av Firefox kan använda ordlistor för att hålla koll på sin stavning på forum och allmänt i formulär. Det finns ett antal olika språk att ladda ner.

Ordlistor

Ladda ner ordlistor

Det var alla tillägg i min lista för denna gång. Nya listor kommer om fler intressanta tillägg hittas. Hoppas att du ska hitta något du finner användbart!

Mitt namn är Mattias Tengblad

En kaffedrickande webbutvecklare med förkärlek till WordPress, är filmälskare, djurvän och tekniknörd.